“Het enthousiasme van de winnaars is aanstekelijk”

Artikel
mtechplusprijs

Innovatie en technologie zijn alomtegenwoordig, toch zijn heel wat mensen amper op de hoogte van de nieuwe, vaak spectaculaire evoluties in deze sector. En dat is jammer, want de nood aan technologische profielen blijft hoog. Tijd voor verandering: “Sommige hardnekkige clichés mogen wel eens doorbroken worden.”


Sinds 2008 maken scripties rond technologie en innovatie kans op een extra deelprijs.

Het gloednieuwe loopbaanfonds mtech+ reikte in 2021 voor het eerst deze prijs uit en namen daarmee de fakkel over van technologiefederatie Agoria. Een mooi moment dus om even terug te blikken. Dat doen we samen met Mieke Vermeiren (Agoria) en Goedele Hufkens (oud-Agoria, huidig mtech+), twee drijvende krachten achter deze deelprijs. Ook professor Marc Van Overmeire vertelt graag over zijn jarenlange ervaring als jurylid en -voorzitter.

Ieder jaar tientallen technische scripties beoordelen, dat lijkt mij geen evidente opdracht.

Marc Van Overmeire: “Alle juryleden doen dat met veel plezier en overgave, daar ben ik van overtuigd. Het geeft hun ook de mogelijkheid om kennis te maken met onderwerpen die ver buiten hun vakgebied liggen. Het beste bewijs is dat de meeste al jarenlang lid zijn.”

Welke winnaars bleven jullie het meeste bij?

Mieke Vermeiren: “Ik denk dat ik voor alle winnaars graag mijn hoed afdoe. Nadia Wiesé en Davy Didden, bijvoorbeeld, ontwikkelden slimme batterijen om het elektriciteitsnet te ontlasten. Het viel ons op dat ze heel goed op elkaar ingespeeld waren, ze wisten duidelijk van wanten met de vragen van de professionele jury. Dat was in 2020, het jaar van de virtuele uitreiking.”
Marc Van Overmeire: “Dat jaar waren we door COVID inderdaad verplicht om alles online te doen. Toen we hen meedeelden dat ze de Agoriaprijs gewonnen hadden, konden ze het eerst niet geloven. Daarna waren ze zó enthousiast en blij. Dat werkt aanstekelijk en bemoedigend voor ons als juryleden.”

hannah pinson

Ook Hannah Pinson, de winnares uit 2018, wist de jury te raken. Zij studeerde tegelijkertijd fysica en computerwetenschappen en onderzocht in haar scriptie hoe menselijke neuronen met elkaar communiceren, om zo meer inzicht te krijgen in artificiële intelligentie. Mieke: “Ze blies iedereen van zijn sokken met haar inzending. Een sterke winnares én bovendien voor het eerst een vrouw.”

Sommige hardnekkige clichés over de sector mogen wel eens doorbroken worden, vindt ook mede-organisator Goedele Hufkens. “Ik denk bijvoorbeeld ook aan iemand als Frederik Leys. Hij won de Agoriaprijs 2011 met de KULibrie, een drone geïnspireerd door de bewegingen van de rosse kolibrie. Daarnaast nam hij deel aan Expeditie Robinson, deed aan paraclimbing op hoog niveau én werkte verder aan zijn drone tijdens zijn doctoraat. Een opmerkelijke winnaar, die allesbehalve voldoet aan het clichébeeld van de saaie ingenieur.”

Meer info scriptieprijs.be/mtechplusprijs