Houston, we have a solution

Artikel

Houston, we have a solution

Het Studiecentrum voor Kernenergie stuurt raderdiertjes naar het International Space Station (Foto skeeze via Pixabay)

“Ruimtevaart heeft een grote impact op ons dagelijks leven. Satellieten genereren een enorme hoeveelheid data op vlak van aardobservatie, telecommunicatie en navigatie. Minder vanzelfsprekend is het gebruik van ruimtevaarttechnologie voor aardse toepassingen, door technologietransfers.”

“Wanneer we binnen de ruimtevaart spreken over technologietransfers, kunnen we een onderscheid maken tussen upstream en downstream transfers. Alle technologie die betrekking heeft op lanceringen, satellieten en ruimtepakken vallen onder de eerste term. Downstream transfers refereren naar technologische toepassingen, die zich in eerste instantie focusten op de ruimtevaart, maar mettertijd van toepassing werden op aarde.” Het zijn net deze transfers die Corneels aandacht trokken.

Smartphone camera

“Downstream technologietransfers zijn niet nieuw. Zo maken we met z’n allen dagelijks gebruik van een ruimtetoepassing die mainstream is gegaan: de camera van onze smartphones is een afgeleide van de eerste ruimtetelescopen. Ook nooddekens, die onder andere hulpdiensten regelmatig gebruiken, kennen hun oorsprong in de ruimtevaart.”

Technologietransfers binnen de ruimtevaart zijn een bron van innovatie in ons dagelijks leven

“Er zijn ook voorbeelden van downstream transfers die tot de verbeelding spreken. Denk maar aan Volkswagen, dat handig gebruik wist te maken van ruimtevaarttechnologie. De autobouwer liet op basis van ESA’s ExoMars Rover automatisch geleide voertuigen ontwikkelen. Naast onderdelen, is het ook mogelijk dat bepaalde methodologieën worden overgedragen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de elektrische bedradingstechnieken voor ESA-satellieten die de Formule 1 nu ook gebruikt.”

“We kunnen ook omgekeerd te werk gaan en voor ontwikkelingen op aarde gebruik maken van onderzoek in de ruimte. De gewichtloosheid zorgt ervoor dat biologische processen makkelijker te analyseren zijn, wat voor een medische doorbraak kan zorgen. Het Studiecentrum voor Kernenergie stuurt nu raderdiertjes de ruimte in, naar het International Space Station. Deze kleine, meercellige organismen zijn niet alleen bestand tegen droogte en extreme temperaturen, maar ook tegen hoge dosissen kosmische straling.”

Kankeronderzoek

“Bij ons en andere dieren beschadigt kosmische straling het DNA, wat tot kanker kan leiden. Bij raderdiertjes gebeurt dit niet en wetenschappers willen weten waarom. In het beste geval kan men methodes ontwikkelen voor kankerpatiënten, waarbij hogere dosissen straling de andere organen en het lichaam niet kunnen beschadigen.”

Volkswagen wist al handig gebruik te maken van ruimtevaarttechnologie, door automatisch geleide voertuigen te ontwikkelen op basis van ESA’s ExoMars Rover

“Naast de verdere verkenning van het universum en onze eigen planeet, heeft ruimtevaarttechnologie de grondslag gelegd voor ontwikkelingen zoals laptops, draadloze toestellen en zelfs kunstmatige organen. De vooruitgang in elektronica, energiebronnen, communicatiesystemen en robotica voor de verdere verkenning van ons zonnestelsel, bereiken ook onze eigen planeet. De toegenomen betrokkenheid van ESA zal in de toekomst leiden tot nieuwe spin-offs. Die kunnen circulaire systemen ontwikkelen, die onze uitstoot op aarde ecologisch kan omzetten en hergebruiken.”

Ondertussen is Bogaert volop bezig om een casestudie, die ook in zijn scriptie aan bod komt, verder uit te werken. Hij gaat onderzoeken of het materiaal van ruimteantennes van pas komt bij het maken van mobiele, cirkelvormige voetbalveldjes. “Ik wil nagaan of je de lichte en opvouwbare structuur van ruimtevaartantennes kunt gebruiken in zogenaamde pannakooien - verplaatsbare straatvoetbalvelden. Die zou dan de zware structuur, waarmee we nu zulke pannakooien maken, kunnen vervangen. Zo probeer ik zelf downstream transfers in het dagelijkse leven toe te passen.”

Promotoren: prof. dr. Christoffel Waelkens en Hans Bracquené

Lees de scriptie

LEES MEER