Jarne Pollie (HoWest) wint de Vlaamse Scriptieprijs 2019

Persbericht

Jarne Pollie
Journalist Jarne Pollie (HoWest) wint de Vlaamse Scriptieprijs 2019. Hij onderzocht voor zijn bachelorproef hoe de verschillende partijen racisme uit de voetbalstadions kunnen bannen en formuleerde hierbij concrete voorstellen. Zijn bevindingen goot hij in een boeiende podcast.

Zaterdagavond reikte Scriptie vzw de 18de editie van de Vlaamse Scriptieprijs uit De jury was onder de indruk van zijn bachelorproef, en de keuze om concrete aanbevelingen te doen op basis van zijn bevindingen. Want volgens Pollie ligt de bal in het kamp van de clubs en de spelers zélf. “Leg de wedstrijd stil, verlaat als speler het veld meteen wanneer er zich racisme voordoet, ga zelf op zoek naar de schuldigen en ga samen op zoek naar een gepaste straf.”

Jarne Pollie staat zelf elke week met spelers met een andere huidskleur op een voetbalveld. "Het choqueerde me om racistische uitlatingen te horen en te zien wat die verwijten bij hen teweegbrachten."

“Voetballiefhebbers kunnen 'leren' hoe ze zich moeten gedragen in een stadion. Wat mogen ze, maar belangrijker: wat mogen ze niet doen? En welke straffen hangen vast aan hun gedrag?”

Ook een supporter die zich schuldig had gemaakt aan racisme in het stadion van KV Kortrijk, stond, na lang aandringen, open voor een interview met Pollie. Hij kwam overeen met zijn club dat hij vrijwilligerswerk in een asielcentrum zou doen.

Voetballiefhebbers kunnen 'leren' hoe ze zich moeten gedragen in een stadion. Wat mogen ze, maar belangrijker: wat mogen ze niet doen?

“Ik ben zeer tevreden dat Kortrijk mij die kans heeft gegeven”, getuigt de supporter anoniem in de bachelorproef. “Een boete of een stadionverbod zou voor mij misschien nog zwaarder doorgewogen hebben, maar daar ging ik niets uit geleerd hebben. Door samen te werken met vluchtelingen is mijn kijk op migranten en mensen met een andere huidskleur veranderd.”

Via de jaarlijkse Vlaamse Scriptieprijs wil Scriptie vzw de eindwerken van aanstormend wetenschappelijk talent in de kijker zetten. Jarne Pollie kwam uit 557 inzendingen (zie infografiek) als winnaar uit de bus. Hij ontving de prijs in het Lamot in Mechelen uit handen van Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen.

Verder vielen ook Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier (Klasseprijs voor onderwijsscripties), Sarah De Witte, Machteld Poriau & Lisa Depraetere (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek), Nick Staut (Agoriaprijs voor technologisch onderzoek), Stefaan Jacobs & Timon Vankeirsbilck (Eosprijs) in de prijzen.

Samenstelling jury

De jury bestond dit jaar uit

• Loutfi Belghmidi (technologiejournalist VRT NWS)
• Babette Moonen (eindredactrice Nieuwe Feiten - Radio 1)
• Jan Debackere (chef nieuws De Morgen)
• Jozefien Daelemans (hoofdredactrice Charliemagazine)
• prof. dr. Christoffel Waelkens (KU Leuven – KVAB)
• Cindy Gendarme (uitgeverij Garant)
• Hanne Van Tendeloo (journaliste Humo)
• Peter Schoenaerts (uitgever en voormalig Humo-eindredacteur)
• Willy Van Overschee (KVAB)

Zij beoordeelden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

Lees de scriptie


Video

Alle video's

Overhandiging

shortlistersLEES MEER