Lessenpakket NEMI wint Bachelorprijs 2019

Persbericht

NEMI'NEMI' staat voor Nederlandstalige migrantenliteratuur, literatuur geschreven door geïmmigreerde auteurs in het Nederlands. Lisa Depraetere, Sarah De Witte en Machteld Poriau (Arteveldehogeschool Gent) ontwikkelden een lessenpakket dat bestaat uit zes modules, om deze Nederlandstalige migrantenliteratuur te verwerken in de lessen Nederlands om zo jongeren kennis te laten maken met onderwerpen zoals vooroordelen en racisme, en een cultureel bewustzijn te stimuleren.

Volgens Poriau, Depraetere en De Witte was er een grote nood aan een lessenpakket over dit onderwerp: “Toen we enkele bestaande methodes voor Nederlands in de tweede graad aso onder de loep namen, konden we concluderen dat het aanbod aan migrantenliteratuur in de meeste methodes schaars tot afwezig is. Wanneer het wél aanwezig is, wordt deze literatuur louter als illustratie bij vaardigheids- en taalbeschouwingslessen ingezet.” 

“We willen de leerlingen niet alleen laten werken aan maatschappelijke competenties, maar hen ook aanmoedigen om met een open blik naar literatuur en verschillende culturen te kijken. Als leerkrachten en toekomstige leerkrachten, hopen we dan ook via dit lesmateriaal onze leerlingen op te leiden tot actieve burgers die van alle (cultuur)markten thuis zijn.”

De jury koos hun werk uit 153 inzendingen. Ze waren bijzonder onder de indruk van de hoeveelheid werk, de relevantie en de ruime inzetbaarheid van de bekroonde bachelorproef.

Verder vielen ook Jarne Pollie (Vlaamse Scriptieprijs), Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier (Klasseprijs voor onderwijsscripties), Nick Staut (Agoriaprijs voor technologisch onderzoek), Stefaan Jacobs & Timon Vankeirsbilck (Eosprijs) in de prijzen.

Lees de scriptie

 

bachelorprijs

bachelorprijs

 

LEES MEER

Share this on: