Klasseprijs voor Barbara Dewit en Jente Verbesselt (KU Leuven) 

Artikel
Hans Vanderspikken (Klasse) met de twee laureaten

Hans Vanderspikken (hoofdredacteur Klasse) met de twee laureaten Barbara Dewit en Jente Verbesselt

Barbara Dewit en Jente Verbesselt zijn de winnaars van de Klasseprijs 2018 voor de beste onderwijsscriptie van Vlaanderen. Zij ontwikkelden de app Stemplate om stemvorming en stembegeleiding op te nemen in de lerarenopleiding. “Met hun scriptie zetten ze een uiterst relevant thema op de onderwijsagenda”, aldus Klasse-hoofdredacteur Hans Vanderspikken.

Studenten in de lerarenopleiding lopen een groot risico op de ontwikkeling van stemproblemen later, zo blijkt uit recente studies. De cijfers liegen er niet om: tot 80% van de leraren ervaart stemproblemen. Het verklaart waarom Dewit en Verbesselt, masters in de logopedie, in hun scriptie aan de KU Leuven oproepen om stemvorming op te nemen in de lerarenopleiding.

“De laatste jaren wordt er veel belang gehecht aan ergonomie op de werkvloer, maar goed zorg dragen voor de stem -toch hét werkinstrument van elke leraar- blijft onderbelicht. Het is daarom belangrijk dat dit al van in de lerarenopleiding expliciete aandacht krijgt, om latere problemen te voorkomen”, menen Dewit en Verbesselt.

Innovatieve app

Naast een doorgedreven theoretische studie, onderscheiden de laureaten zich volgens de jury vooral dankzij het praktische luik van hun werk, de app Stemplate. In die innovatieve app bundelen ze adviezen rond stem en stemrisico’s voor studenten aan de lerarenopleiding, gebaseerd op het stemergonomisch model. Een dergelijke tool bestond in het onderwijs tot dusver nog niet.

De app werd uitgetest door 72 eerstejaarsstudenten van een Leuvense hogeschool, met positieve resultaten. De laureaten erkennen dat de app nog in de kinderschoenen staat, maar dankzij hun werk is er een eerste stap gezet: een groter bewustzijn creëren wat betreft stemgebruik en stemverzorging bij studenten in de lerarenopleiding. De app zet aan tot handelen en komt tegemoet aan de nood aan kennis en inzicht over stem, stemrisico’s en stemergonomisch handelen, zowel in de lerarenopleiding als bij leraren in het algemeen.

App beschikbaar maken voor elke leraar

Klasse hoopt dankzij de Klasseprijs de verdere ontwikkeling van de app een duwtje in de rug te geven. “De masterproef van Dewit en Verbesselt verdient een vervolg via verder onderzoek, verhoogde aandacht voor goed stemgebruik in de lerarenopleiding, verfijning van de app en het vrij ter beschikking stellen ervan voor elke Vlaamse leraar”, aldus Vanderspikken. Met de Klasseprijs winnen Dewit en Verbesselt een reischeque ter waarde van 1.000 euro. Bovendien zal Klasse hun eindwerk belichten in één van de volgende Klasse Magazines.

Verder vielen ook Annelien Coppieters (Vlaamse Scriptieprijs), Sarah Vanbesien (EOS-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek), Hannah Pinson (Agoriaprijs voor technologisch onderzoek) en Margot Denys en Sophie Catteuw (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek) in de prijzen.

Lees de winnende scriptie

Lees ook