Larven kweken met kippenmest

Insecten kunnen dienen als voedsel voor vissen en pluimvee

Kan je vlot en goedkoop vliegenlarven kweken op kippenmest? Die vraag stond centraal in de winnende scriptie van Carl-Victor Deweer (UGent). Op die manier wil deze dierenarts bijdragen tot het vergroenen van de veeteelt.

Zwarte soldatenvlieg

In zijn masterproef onderzocht Deweer of we larven van de zwarte soldatenvlieg kunnen inzetten om de mest in kippenstallen op te ruimen. Die larven bevatten veel eiwitten en vetten, en kunnen verwerkt worden tot voedselbron voor vissen en pluimvee. Bepaalde delen kunnen zelf gebruikt worden in de chemiesector en geneeskunde.

100 miljoen kilo larven
“De huidige methode om vleeskuikens te kweken is door kuikens 6 weken lang vet te mesten in een kippenstal. Daarna gaan ze naar het slachthuis. De stal wordt dan gereinigd en staat twee weken leeg, om opnieuw aan de kweek te beginnen”, legt Deweer uit. Hij toonde aan dat het interessant is om de kippenmest eerst nog een week te laten liggen om er larven op te kweken. Het enige dat een pluimveehouder daarbij moet doen, is de mest bevochtigen en mixen. Indien deze nieuwe methode over heel België toegepast wordt, kunnen er 100 miljoen kilogram larven worden gekweekt.

Minder mestoverschotten
De methode moet wel nog verder worden getest, want het onderzoek gebeurde voorlopig enkel in experimentele omstandigheden. Ook verbiedt de wetgeving momenteel het kweken van larven op kippenmest, omdat de invloed van larven op bioveiligheid en voedselveligheid nog verder moet worden onderzocht. Deweer hoopt dat dit snel zal gebeuren: “Larven kweken in vleeskuikenstallen heeft immers alleen maar voordelen: minder vrachtverkeer, minder mestoverschotten, minder gebouwen en infrastructuur,...”.

Dromen van larven
“Een mooi voorbeeld van circulaire veeteelt. De scriptie is zeer origineel, interessant en bevat veel eigen onderzoek”, oordeelde de redactie van Eos. Die koos het werk uit 63 inzendingen. Ook het publiek kon via een poll mee bepalen wie de winnaar werd door te stemmen op één van de vijf genomineerden. De 2.600 stemmen telden voor een kwart mee in de totale beoordeling. De winnaar kreeg er liefst 628 achter zijn naam.

Een mooie bekroning voor Deweer, die zich met passie op z’n onderzoek stortte. “Voor mijn experimenten moest ik soms van ‘s ochtends tot ’s avonds duizenden larven tellen. Dan lag ik ‘s nachts in mijn dromen ook nog larven te tellen.” Deweer sleepte 1.000 euro in de wacht en zag een artikel over zijn onderzoek in Eos Magazine verschijnen.


Deze scriptie verscheen o.a. in Eos Magazine, op Radio 2, op vrtnws.be en in Landbouwleven.

Promotoren: prof. dr. Gunther Antonissen en dr. David Deruytter

Meer weten?

scriptiebank.be/larvenopkippenmest