“Ook al verwacht je niet om te winnen, het kan toch gebeuren”

Interview

De erkenning voor hun scriptie is het belangrijkste, de geldprijs van 1500 euro mooi meegenomen voor het enthousiaste duo Judith Haanen en Anneleen Bollé. De twee ingenieur-architecten wonnen de mtech+prijs 2021. “We hoorden dat andere studenten onze scriptie nu verder uitdiepen in een vervolgthesis. En dat het een populair onderwerp is in onze richting dit jaar. Heel leuk om te horen.”

Judith Haanen en Anneleen Bollé winnen de mtech+prijs
© Kevin Faignaert

Waarover ging jullie scriptie?
Anneleen: We vergeleken de milieu-impact van renovatie en heropbouw van eengezinswoningen. Puur ecologisch bekeken dus, en niet vanuit een financieel oogpunt. 
Judith: “Het is een zeer actueel thema. Want hoe gaan we de Europese klimaatdoelstellingen -klimaatneutraal tegen 2050- halen? De bouwsector speelt hierbij een belangrijke rol, want ze is verantwoordelijk voor onder andere 30% van de CO₂-uitstoot.” 

Judith: “In Vlaanderen staan er heel veel gezinswoningen om aan te pakken. Door die gebouwen goed te isoleren en energiezuiniger te maken, kan dat een grote ecologische winst betekenen.”
Anneleen: “We gingen ook voor een zo breed mogelijke doelstelling, om een algemeen antwoord te geven voor de Vlaamse woningmarkt. Uiteindelijk blijkt een passieve renovatie quasi altijd de beste oplossing.”

Waarom hebben jullie deelgenomen aan de Vlaamse Scriptieprijs?
Judith: “Onze promotor had een mailtje gestuurd met wedstrijden waaraan we konden deelnemen.”
Anneleen: “De zomer was net begonnen en we schreven ons in voor verschillende wedstrijden. Dat betekende opeens terug extra werk nadat we onze scriptie hadden ingediend. Maar we hadden het ervoor over. We willen dat ons werk verspreid geraakt en er iets mee gedaan wordt.”

Hebben jullie veel uitdagingen gehad tijdens het schrijven? 
Anneleen: “We hebben vaak vastgezeten. Eigenlijk hadden we pas in maart zoiets van: dit is het. En daarna liep het vlot.”
Judith: “Gegevens goed voorstellen via grafieken en de duidelijke lijn bepalen was soms heel moeilijk. Maar het is gelukt.”

We hadden niet verwacht om te winnen, zelfs niet toen we een mailtje kregen dat we bij de laatste drie finalisten waren.

Wat was de impact voor jullie om de prijs te winnen?
Judith: “Ik was echt geschrokken dat we hadden gewonnen! Een journalist uit Lievegem, waar ik woon, vroeg om een interview. Ik verschoot hoeveel mensen we plots bereikten.” 
Anneleen: “Ja, zelfs de apotheker zei proficiat! En drie journalisten belden me op. We hadden niet verwacht om te winnen, zelfs niet toen we een mailtje kregen dat we bij de laatste drie finalisten waren.”

De erkenning is belangrijk, en jullie kregen ook een geldprijs van 1500 euro?
Anneleen: “We hebben afgesproken om te gaan eten met een deel van het prijzengeld. Het is er nog niet van gekomen, maar we zullen dat doen. En de rest? Op onze spaarrekening! Dat er nu nieuwe studenten een vervolg breien aan onze scriptie vind ik wel heel mooi. We hopen de bouwsector het nog meer oppikt.”
Judith: “We mogen onze scriptie uitleggen op de Pixii Expert Day, waardoor we de sector meer kunnen bereiken.”

Doe gewoon mee en schrijf dat extra samenvattende artikel. Ook al verwacht je niet om te winnen, het kan toch gebeuren.

Werken of studeren jullie nu?
Judith: “In september startte ik bij het Gentse architectenbureau EVR Architecten. Zij zetten sterk in op duurzaamheid.”
Anneleen: “En ik werk bij Veldeman in Dendermonde als projectleider. Bij projecten merk ik dat ik heel sterk controleer op goede isolatie en vermijden van koudebruggen. Dus de scriptie blijft in mijn achterhoofd.”

Hebben jullie een gouden tip voor de nieuwe lichting scriptieschrijvers? 
Anneleen: “Doe gewoon mee en schrijf dat extra samenvattende artikel. Ook al verwacht je niet om te winnen, het kan toch gebeuren.”
Judith: “Het is inderdaad de moeite!”

Lees het artikel in de Vlaamse ScriptieKrant


 

Deze scriptie werd opgepikt door Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.. 

Promotoren: Marijke Steeman, Nathan Van Den Bossche

Meer weten? scriptiebank.be/renoverenofslopen

Schrijf / schreef je zelf een sterke technologie scriptie? Doe dan mee aan de mtech+prijs. 

Meer info & deelnemen aan de mtech+prijs

 

 

Share this on: