Judith Haenen en Anneleen Bollé winnen mtech+prijs 2021

Persbericht

judith

Wat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen? Dat onderzochten ingenieur-architecten Judith Haanen en Anneleen Bollé in hun masterproef. Daarmee winnen ze nu de eerste mtech+prijs, de deelprijs voor beste technologische inzending van de Vlaamse Scriptieprijs, goed voor 1500 euro.

Eigenaars van een verouderde woning hebben het zich waarschijnlijk al eens afgevraagd: is het duurzamer om te renoveren of is het net beter om de woning af te breken en vervolgens opnieuw op te bouwen? Judith Haanen en Anneleen Bollé onderzochten het in hun winnende masterproef, waarbij ze heel wat factoren in rekening brachten.

“De klimaatcrisis staat terecht hoog op de agenda en gebouwen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van onze CO2-uitstoot. In België staan nog altijd heel wat verouderde woningen, die dringend moeten worden aangepakt. Willen we hierbij voor de meest milieuvriendelijke optie kiezen, dan blijkt nu uit ons onderzoek dat deze huizen verbouwen tot passiefwoningen meestal de beste keuze is.”

De finalisten van de mtech+prijs gaven allen een presentatie van hun werk voor de mtech+jury. Goedele Hufkens (mtech+): “Anneleen en Judith zijn duidelijk gepassioneerd door hun onderzoek. Zowel hun jurypresentatie als het zelfgeschreven artikel over hun inzending waren allebei zeer goed. Bovendien kozen ze voor een uiterst relevant en actueel thema.”

Mtech+ is het nieuwe loopbaanfonds voor de metaal- en technologische industrie. Dit jaar ondersteunen zij deze prijs voor het eerst en volgen daarmee technologiefederatie Agoria op. Het winnende duo ontvangt 1500 euro.

Lees de volledige scriptie

Publieksprijs
Mtech+ reikt ook een extra publieksprijs uit ter waarde van 250 euro. Deze prijs gaat naar Robin Haesen & Louis Hermans (KU leuven). Zij onderzochten manieren om warmte op te slaan in een watertank of de bodem, om zo ook in de in de wintermaanden huizen te kunnen verwarmen met zonne-energie.

Lees de volledige scriptie

Overige prijzen
Tijdens de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijzen in Corda Hasselt werden ook volgende vier prijzen uitgereikt:
De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2021, gaat naar Kamiel Debeuckelaere (KU Leuven). Hij ontwikkelde een innovatieve robotbloem voor bijenonderzoek.
De Eosprijs gaat naar Carl-Victor Deweer (UGent) voor zijn masterproef over hoe je ‘100 miljoen kilogram larven kan kweken op kippenmest’.
Pedagoog Dries Mariën (UGent) won de Klasseprijs met een masterproef over ‘aanvangsbegeleiding voor beginnende leraren’.
De Bachelorprijs gaat naar Angela Janssen (Hogeschool PXL) over ‘een bijzondere aanpak voor het reanimeren van COVID-19 patiënten’.