Kamiel Debeuckelaere wint Vlaamse Scriptieprijs 2021

Persbericht

Kamiel D

Bioloog Kamiel Debeuckelaere (KU Leuven) ontwikkelde voor zijn masterproef een draadloze robotbloem voor bijenonderzoek. Met dit werk wint hij nu de Vlaamse Scriptieprijs 2021, goed voor 2.500 euro en een trofee in de vorm van gouden hersenen.

Voor zijn masterproef ontwierp Kamiel Debeuckelaere een robotbloem voor ecologisch onderzoek naar gedrag van bijen en andere bestuivers – onderzoek dat anders extreem lastig en tijdrovend is. In de bloem bevindt zich een reservoir dat automatisch kleine dosissen nectar vrijgeeft aan de bijen. Dit bootst de natuurlijke situatie van bloemen zo goed mogelijk na.

Robotbloemen bestonden al langer, maar die van Kamiel zijn volledig draadloos en hebben elk een minicomputer en batterij. Kamiel baseerde zich voor zijn ontwerp op zijn kennis als bioloog, maar verdiepte zich ook in de technische kant van het verhaal.

Toen de eerste bij op bezoek kwam, voelde het als een overwinning

De jury van de Vlaamse Scriptieprijs 2021 werd ook dit jaar samengesteld uit journalisten, academici en uitgevers. Bekende juryleden waren onder meer hoofdredactrice Indra Dewitte (HBVL) en Linda De Win (voormalig VRT-journalist).

robotbloem

Zij kozen zijn inzending uit 405 inzendingen en waren bijna unaniem laaiend enthousiast over zijn masterproef. “Deze masterproef is een plezier om te lezen, het enthousiasme druipt eraf. Dit is tot in de puntjes afgewerkt en van zo’n hoog niveau dat het zelfs als voorbeeld kan dienen voor doctoraatsstudenten. Kamiel beperkte zich niet tot alleen de biologie, maar ging compleet buiten zijn eigen comfortzone. Hij leerde zichzelf 3D-printen, programmeren… Je moet het maar doen als masterstudent.”

De jury zag meteen ook mogelijkheden voor citizen science. Waarom zouden we niet allemaal zo’n bloem in onze tuin kunnen zetten, om zo het wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen?

Ecosysteem
Dat onderzoek naar bijen vandaag belangrijk is, geeft ook Kamiel Debeuckelaere aan: “Het verlies van bijen heeft verstrekkende gevolgen aangezien ze als bestuivers een belangrijke taak vervullen in het ecosysteem. Ze zijn essentieel in de voortplanting van talloze plantensoorten, waaronder veel belangrijke gewassen in onze voedselindustrie zoals koffie, cacao, tomaten, sojabonen en nog veel meer.”

Terrasje
Het mooiste moment van zijn onderzoek, was de eerste testdag, vertelt Kamiel. Op dat moment was hij al een jaar aan het werken aan de robotbloem: “Wat als de bijen helemaal niet geïnteresseerd waren? Of wat als de robotbloem niet goed werkte? Toen de eerste bij op bezoek kwam, voelde het als een overwinning. We zijn toen nog iets gaan drinken op een terras in Leuven” Kamiel zal zijn onderzoek voortzetten in een doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven.

Deelprijzen
Tijdens de uitreiking werden ook de vier deelprijzen uitgereikt:

De Eosprijs gaat naar Carl-Victor Deweer (UGent) voor zijn masterproef over hoe je ‘100 miljoen kilogram larven kan kweken op kippenmest’. De mtech+prijs gaat naar Judith Haanen & Anneleen Bollé (UGent) met hun masterproef over ‘Wat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen?’ Pedagoog Dries Mariën (UGent) won de Klasseprijs met een masterproef over ‘aanvangsbegeleiding voor beginnende leraren’. De Bachelorprijs gaat naar Angela Janssen (Hogeschool PXL) over ‘een bijzondere aanpak voor het reanimeren van COVID-19 patiënten’.

Lees de scriptie

Dit was de shortlist