Shortlist Vlaamse Scriptieprijs 2021

Persbericht

shortlist

.. en dit zijn ze: de vijf genomineerden voor de Vlaamse Scriptieprijs 2021! De jury, met onder meer Indra De Witte en Linda De Win, kozen voor volgende kanshebbers uit de 405 inzendingen. Wie van hen de Vlaamse Scriptieprijs en de bijhorende geldsom van 2.500 euro wint, onthullen we op dinsdag 21 december tijdens de plechtige uitreiking. Veel leesplezier!

Volg de uitreiking via livestream

Safety and feasibility of S-Caine patch use in children under the age of three: a pilot study
(Journalistiek artikel: Snelle, moderne en veilige pijnpreventie bij het prikken van de allerkleinste patiëntjes)
Britt Anciaux
Vrije Universiteit Brussel - Geneeskunde

De S-Caine patch is een pleister voor plaatselijke verdoving die pijnlijke prikken en procedures een stuk aangenamer maakt voor kinderen. Een grote vooruitgang in vergelijking met oude methodes, zoals crèmes. Maar, deze methode werd niet eerder onderzocht voor jonge kinderen tot drie jaar. Dat is wat Britt Anciaux in haar masterproef wel deed. Met goede resultaten: mits wat aanpassingen naar grootte en aanhechting, is deze pleister ook geschikt voor de allerjongsten.


Van dorpen van de dood naar leerscholen voor het leven: De evolutie van drie katholieke leprozerieën in Belgisch-Congo onder invloed van de sulfonentherapie tussen 1940 en 1960
(Journalistiek artikel: Het hobbelige pad van leprapatiënt naar modelburger in Belgisch-Congo)
Felix Deckx
KU Leuven - Geschiedenis

Felix Deckx onderzocht in zijn masterproef drie leprozerieën in Congo in de jaren 50. Lepra was in de jaren 50 al te genezen maar deze leprozerieën in Congo bleven bestaan en evolueerden van gevangenissen vol besmettelijke zieken naar zogenaamde "leerscholen voor het leven". Eens de leprapatiënten genezen waren, verlieten ze deze plaatsen als geciviliseerde, vrome katholieken, kundige arbeiders en loyale onderdanen. Ze werden er gevormd tot 'goede echtgenotes' en 'echte mannen' en leerden de Belgian way of life.


Investigation and in vivo validation of the anti-Candida activity of probiotic metabolites in the vaginal niche
(Journalistiek artikel: Biergist als oplossing voor vaginale schimmelinfecties)
Silke Baldewijns
KU Leuven - Biologie

75% van alle vrouwen krijgt ten minste 1 vaginale schimmelinfectie in haar leven. Toch zijn de huidige behandelingen op de markt voor veel vrouwen niet effectief genoeg. Daarom onderzocht Silke Baldewijns het potentieel van een behandeling tegen vaginale schimmelinfecties met biergist. Via experimenten op muizen vergeleek ze het effect van een probioticum met biergist met een antischimmelgeneesmiddel.


One Robotic Flower Field to Study Them All - A wireless system for behavioural experiments with pollinators
(Journalistiek artikel: Laten we het nog eens hebben over de bloemetjes en de bijtjes)
Kamiel Debeuckelaere
KU Leuven - Biologie

Voor zijn masterproef ontwierp Kamiel Debeuckelaere een robotbloem voor ecologisch onderzoek naar gedrag van bijen en andere bestuivers – onderzoek dat anders extreem lastig en tijdrovend is. Robotbloemen bestonden al langer, maar die van Kamiel zijn volledig draadloos en hebben elk een minicomputer en batterij. Via het internet of things en radiosignalen kan de onderzoeker alles in real time opvolgen. Kamiel baseerde zich voor zijn ontwerp op zijn biologische kennis, maar verdiepte zich ook in de technische kant van het verhaal.


Karakterisatie van klinische vaginale Candida albicans isolaten en het beoordelen van de antischimmelactiviteit van Saccharomyces cerevisiae stammen
(Journalistiek artikel: Vaginale schimmelinfecties: ligt de oplossing bij de bakker?)
Jade Michiels
UC Leuven-Limburg - Industriële wetenschappen en technologie

Driekwart van de vrouwelijke bevolking krijgt ooit in haar leven een vaginale schimmelinfectie. Geneesmiddelen die momenteel op de markt zijn, zijn niet efficiënt. Jade Michiels onderzocht in haar bachelorproef of bakkersgist kan dienen als een probioticum. Hiervoor onderzocht ze in vitro of de drie belangrijkste eigenschappen aanwezig bij een schimmelcel onderdrukt worden: de groei van de schimmel, het vormen van lange draden of filamenten en de hechting van de schimmels aan menselijke cellen.

Juryleden

Bij de bekendmaking van de shortlist treedt traditiegetrouw ook de jury uit de anonimiteit.

  • Juryvoorzitter Indra Dewitte (Het Belang van Limburg)
  • Prof. dr. Guy Smagghe (KVAB - UGent)
  • Prof.Dr. Ir. Egbert Lox (KVAB)
  • Linda De Win (voormalig journaliste VRT NWS)
  • Frederik De Swaef (Gazet van Antwerpen)
  • Giselle Nath (De Standaard)
  • Jan Boesman (KU Leuven - VUB - Arteveldehogeschool)
  • Lies Poignie (Owl Press - Borgerhoff & Lamberigts)
  • Mathias D’Hondt (Radio 1)
  • Dr. Sofie Thys (UHasselt)

Zij beoordeelden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

250 of 2.500 euro

Met de Vlaamse Scriptieprijs wil organisator SciMingo sterke thesissen opsporen om ze vervolgens in de kijker te zetten bij het grote publiek. Alle deelnemende werken komen in de Vlaamse ScriptieBank terecht, een gratis online thesisbank die dagelijks door ruim 800 mensen wordt geraadpleegd. De genomineerden slepen elk 250 euro in de wacht, terwijl de uiteindelijke winnaar het tienvoud, 2.500 euro, wint.

Uitreiking

Wie dit jaar met de gouden hersenen naar huis gaat, ontdek je tijdens de uitreiking met livestream.

We wensen alle geselecteerden veel succes!