Shortlist Bachelorprijs 2021

Persbericht

baprijs_homeDe nominaties voor de Bachelorprijs 2021 zijn uitgedeeld: dit zijn de vijf strafste hogeschoolinzendingen van de Vlaamse Scriptieprijs!

Wie van deze vijf genomineerden de prijs en bijhorende geldsom van 1.500 euro in de wacht sleept, onthullen we op 21 december tijdens de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs. Volg online mee via livestream!


De Bachelorprijs is een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs ter bekroning van sterke professionele bachelorproeven die getuigen van een innovatief karakter, nieuwswaarde, journalistiek potentieel en een duidelijke inzetbaarheid in de praktijk. Maar liefst 117 bachelorstudenten stuurden hun scriptie in om kans te maken op de prijs en de bijhorende 1.500 euro. De jury stelde eerder een longlist op van tien werken, waaruit nu volgende vijf bachelorproeven werden geselecteerd.

Volg de uitreiking via livestream

 

Dit is de shortlist

robin VDe waarde van ervaren leraren in Brussel
(journalistiek artikel: Match made in heaven: de ervaren en de startende Brusselse leraar)
Robin Van der Cammen
Odisee
Bachelor Secundair Onderwijs Engels - Nederlands

Brussel en zijn leraren, het blijkt geen eenvoudige relatie te zijn. Brussel kampt met een groot lerarentekort. Hoewel er geen eenvoudige oplossing is om het lerarentekort in Brussel tegen te gaan, valt een deel van de oplossing zeker te vinden bij ervaren Brusselse leraren. Zo zijn er heel wat succesverhalen over lesgeven in Brussel te vinden. "Een positief verhaal over onderwijs, dat is wat Brussel nodig heeft en verdient”, stelt Robin Van der Cammen. Hij sprak met 9 ervaren Brusselse leraren en bundelde hun verhalen en tips in "Lesgeven in Brussel”, een brochure voor startende leerkrachten.    

 


angela jEen nieuwe blik op CPR in tijden van COVID-19: CPR in de prone positie op intensieve zorgen.
(journalistiek artikel: Een bijzondere aanpak voor het reanimeren van COVID-19 patiënten)
Angela Janssen
Hogeschool PXL
Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Tot 70% van de kunstmatig beademde COVID patiënten ligt op de buik. Wanneer deze patiënten gereanimeerd worden, verliezen dokters kostbare tijd, aangezien ze deze patiënten eerst moeten omdraaien. Kan dat anders? Angela Janssen ontwikkelde onder meer een instructievideo waarin ze toont hoe je deze patiënten kan reanimeren terwijl ze nog op hun buik liggen.

 


anika sHoe kunnen we taalstimulatie bevorderen bij minderjarige vib’s, met oog voor een hoge ouderlijke betrokkenheid, in het asielopvangcentrum in houthalen-helchteren?  Ontwikkeling van thematische taalboxen voor het gezin
(journalistiek artikel: Thematische taalboxen voor het gezin)
Annika Steensels
UC Leuven-Limburg
Sociale readaptatiewetenschappen

Kinderen die in België aankomen, gaan relatief snel naar school. Annika Steensels merkte op dat de kinderen daardoor vaak sneller vooruit gaan op gebied van Nederlands dan hun ouders. Dat maakt dat de kinderen er vaak “alleen” voor staan. Om dit op te vangen, ontwikkelde ze verschillende taalboxen waarmee ze anderstalige ouders in een asielopvangcentrum wil ondersteunen en aansporen om samen met hun kinderen met taal bezig te zijn.

 


katrien vrijdagInzet van zoekhonden op detectie van wolven: ontwikkelen certificeringsmethode
(journalistiek artikel: Op zoek naar de wolf: certificeren van de ecologische zoekhond)
Katrien Vrijdag
Odisee
Bachelor in de agro- en biotechnologie

Ecologische zoekhonden worden steeds vaker ingezet bij wetenschappelijk onderzoek. Het lijkt dus een logische stap om deze honden te gebruiken om te zoeken naar de wolf, een soort die sinds kort opnieuw zijn intrede deed in Vlaanderen. Voor haar bachelorproef onderzocht ze of een ecologische zoekhond efficiënter is in het zoeken naar wolvenmest dan de mens. Daarnaast zocht ze naar een testmethode die bepaalt of een hond geschikt is als ‘ecologische zoekhond voor wolvenmest’.

 


merelgrietenZuurstof maakt het verschil - Veilig zuurstofgebruik bij de gehospitaliseerde COPD-patiënt met risico op respiratoir falen
(journalistiek artikel: Zuurstof maakt het verschil)
Merel Grieten
Thomas More Hogeschool
Bachelor Verpleegkunde

“Je kan niet te veel zuurstof geven bij een COPD-patiënt” Het is een stelling die niet klopt, aldus Merel Grieten. Dat is een belangrijk inzicht, want in België lijden meer dan een half miljoen mensen aan deze chronische longaandoening. 

 

 

Bekendmaking van de jury
Bij de bekendmaking van de shortlist, geven we ook de samenstelling van de jury vrij. De jury bestond dit jaar uit Bart Vanbrabant (AP Hogeschool), Joke De Puysseleir (Thomas More Hogeschool), Jos Veijfeijken (Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg), Sylvie Steelandt (Arteveldehogeschool), Marc Hermans (Hogeschool PXL), Rik Hostyn (Hogeschool VIVES), Wesley Gruijthuijsen (KU Leuven),  en Mandy Ghyselinck (HoGent) De juryleden werden afgevaardigd door de vijf Vlaamse universitaire associaties. Zij nomineerden de bovenstaande drie werken. De beslissing over de uiteindelijke winnaar ligt nu in handen van een extern panel van journalisten.

 

Share this on: