Elias Callewaert (Artevelde) wint Bachelorprijs 2020

Persbericht

 

Elias Callewaert

© foto's Kevin Faingnaert

“D’raamatherapie”: vechten tegen eenzaamheid in quarantaine

 

Een echte dramatherapeut blijft niet bij de pakken zitten tijdens de lockdown, integendeel. Elias Callewaert (Arteveldehogeschool Gent) maakte van de nood een deugd, ging van huis tot huis en bestreed de eenzaamheid via zijn “d’raamatherapie”: corona-creativiteit in zijn puurste vorm. 

Elias Callewaert Hij schreef er zijn bachelorproef over en met dit werk wint hij nu de Bachelorprijs 2020 voor beste professionele bachelorproef. Hij wint 1.500 euro.

Tijdens de eerste lockdown omschreef Elias zichzelf als “Een dramatherapeut zonder werk, zonder stage en met een vreselijke Skype-verbinding.” Maar wel één met veel fantasie. Hij ging van raam tot raam om wildvreemden tot rollenspellen te verleiden en zo de quarantaine-eenzaamheid te bestrijden.

Zijn opvallendste ontmoetingen? “Een keukenprinses die tussen de gerechten door bloemen op haar eigen raam tekent, een ex-bodybuilder die pas na het heffen van zo’n 250 imaginaire kilo’s besefte dat hij ‘misschien wel eenzamer is dan hij dacht’…

Dramatherapie is nog relatief onbekend in ons land en daarom wil Elias er meer mensen kennis mee laten maken. Hij omschrijft zijn werk, met de woorden van Dirk De Wachter, als ‘verantwoord onnozel doen’. “Een dramatherapeut zal zo weinig mogelijk praten over de problemen. Het is non-verbale therapie: we zetten ons lichaam en onze fantasie in om alledaagse situaties in beeld te brengen, om ze zo op een andere manier te bekijken.”

Vlotte pen

De jury koos het werk uit 178 bachelor-inzendingen. Elias schreef een op het eerste zicht atypische bachelorproef, maar charmeerde de jury met zijn bijzonder vlotte pen: allen omschreven ze zijn bachelorproef als een meeslepende leeservaring. Ook de actualiteitswaarde, creativiteit en originaliteit konden zeer bekoren.

De Bachelorprijs is een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs ter bekroning van sterke professionele bachelorproeven die getuigen van een innovatief karakter, nieuwswaarde, journalistiek potentieel en een duidelijke inzetbaarheid in de praktijk. 

Herbekijk de onthulling van de Bachelorprijs 2020

Uitreikingsweek

De prijs werd uitgereikt tijdens de online uitreikingsweek. Tijdens deze week onthulden we ook de namen van volgende winnaars:

Lees de winnende scriptie van Elias

Shortlist Bachelorprijs 2020

Longlist Bachelorprijs 2020

Elias op Radio 2

Elias op VRTNWS

Meer info over de Bachelorprijs

 

Share this on: