Vlaamse Scriptieprijs voor Sebastian Baes en Jan Denayer (KU Leuven)

Persbericht

scriptieprijs

© foto's Kevin Faingnaert

Ingenieurs Sebastian Baes en Jan Denayer (KU Leuven) brachten voor hun masterproef het potentieel van rivierwater als verwarmingsbron in kaart. Met dit werk wonnen ze de Vlaamse Scriptieprijs 2020, goed voor 2.500 euro en de felbegeerde gouden hersenen.


Je huis verwarmen met water uit de rivier? Het klinkt bizar, maar het is mogelijk en bovendien vriendelijk voor het klimaat. Maar hoe zorg je ervoor dat de temperatuur van het water in de rivier niet té sterk daalt? Sebastian Baes & Jan Denayer goten deze vraag in een wiskundig model en brachten zo het potentieel van rivierwater als warmtebron in kaart.

scriptieprijs

“60% van de CO₂-uitstoot in Vlaamse steden is afkomstig van verwarming. Met een warmtepomp kan je warmte uit rivierwater halen om zo gebouwen op te warmen. Wanneer de warmtepomp zelf ook met groene energie wordt aangedreven, kunnen we op deze manier de CO₂-uitstoot drastisch doen dalen.”

“Toch is het ook belangrijk om te kijken naar de impact op het ecosysteem van de rivier. Er is natuurlijk een grens op de hoeveelheid warmte die je uit de rivier mag onttrekken.” Daarom werkten Baes en Denayer een wiskundig model uit om te analyseren of een rivier de capaciteit heeft om een gebouw, wijk of zelfs stad te verwarmen, zonder dat de watertemperatuur daarbij meer dan 3 graden daalt.

Helder

De jury, met onder meer Gert Geens (Radio 1), koos het werk uit 508 inzendingen. De juryleden -journalisten, uitgevers en academici- beoordeelden de scripties op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

De jury raakte danig onder de indruk van het werk van Sebastian Baes en Jan Denayer. “Het gaat om een origineel idee, dat ze brengen in een zeer goed onderbouwde scriptie, met een bijzonder hoog wiskundig niveau.”

“Het werk is zeer duidelijk gestructureerd, zodat ook beleidsmakers die niet thuis zijn in de technische materie met dit onderzoek aan de slag kunnen. Als alle technische studies zo duidelijk geschreven zouden zijn, dan zou er veel meer onderzoek worden opgepikt en gevaloriseerd.”

Uitreikingsweek

De prijs werd uitgereikt tijdens de slotshow van de online uitreikingsweek van de Vlaamse Scriptieprijs 2020.

Eerder deze week werden ook de vier deelprijzen uitgereikt. De Agoriaprijs ging naar Nadia Wiesé en Davy Didden voor slimme batterijen die de spanning op het elektriciteitsnet regelen. Babette Lamote won de Eosprijs met een werk over biobrandstof uit landbouwafval.

Lien De Saegher won de Klasseprijs met een masterproef over over ruimte-educatie op de lagere school en de Bachelorprijs ging naar Elias Callewaert voor zijn bachelorproef over d’raamatherapie in quarantaine.

Lees de winnende scriptie

Shortlist Vlaamse Scriptieprijs 2020

Longlist Vlaamse Scriptieprijs 2020

Sebastian en Jan op VRTNWS

Sebastian en Jan op Rob TV

Herbekijk de onthulling