Ook scripties over onderwijs krijgen bij de Vlaamse Scriptieprijs extra aandacht. Deze vijf finalisten maken nog kans op de Klasseprijs 2020. Woensdagavond om 20u onthullen we de winaar(s) van deze prijs!
Ze onderzochten en schreven over minder pijn dankzij ons brein, zonnepanelen op zonnige dagen en over hoe we thuis kunnen sterven. Over de zorgwekkende droogte in Vlaanderen en over warmte uit de rivier.
Veel leesplezier!
(Journalistiek artikel: Lage Rugpijn: Ons brein als medicijn?)
Félix Buyck
Vrije Universiteit Brussel
Master in de Geneeskunde
Er bestaan vele honderden medicijnen en toch gaat maar liefst een kwart van de Belgen gebukt onder lage rugpijn. Ligt de echte oplossing in onze eigen hersenen? Félix Buyck onderzocht het effect van ruggenmergstimulatie op ons brein en de conclusies zijn opvallend...
(Journalistiek artikel: Klimaatverandering in Vlaanderen: neerslag en het gebrek eraan)
Daan Buekenhout
KU Leuven
Master in de Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde (Civiele Techniek)
Daan Buekenhout analyseerde de impact van de klimaatverandering op de droogte in Vlaanderen én hij verwerkte bestaande data naar een lokale schaal, waardoor we de droogte in onze regio veel gerichter kunnen aanpakken. Geen overbodige luxe, want de situatie in Vlaanderen is intussen zorgwekkend ...
(Titel journalistiek artikel: De meeste Belgen sterven niet waar ze dit eigenlijk willen.)
Peggy Borremans
Odisee
Bachelor in de gezinswetenschappen
Meer mensen moeten de kans krijgen om te sterven op de plaats die ze verkiezen en daarvoor is er nood aan informatie en ondersteuning. Maar praten over het levenseinde blijft voor veel mensen een groot taboe. Daarom ontwikkelde Peggy Borremans een informatiemap die zorgverleners vrijblijvend kunnen overhandigen.
(Journalistiek artikel: Moeten we nu écht het warm water uitvinden?)
Sebastian Baes & Jan Denayer
KU Leuven
Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica - optie intelligent mobility
Je huis verwarmen met water uit de rivier? Het klinkt bizar, maar het is mogelijk én vriendelijk voor het klimaat. Maar hoe zorg je ervoor dat de temperatuur van het water niet té sterk daalt? Sebastian Baes & Jan Denayer rekenden het uit en brachten het potentieel van rivierwater als warmtebron in kaart.
(Journalistiek artikel: Leert artificiële intelligentie ons om te gaan met groene energie?)
Nadia Wiesé & Davy Didden
KU Leuven
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: energie
Op zonnige namiddagen produceren zonnepanelen meer elektriciteit dan er op dat ogenblik plaatselijk verbruikt wordt. En dat brengt de normale werking van het net in gevaar. Nadia Wiesé en Davy Didden zochten de oplossing voor dit probleem in slimme batterijen en artificiële intelligentie.
Bij de bekendmaking van de shortlist treedt traditiegetrouw ook de jury uit de anonimiteit. Pieterjan Van Leemputten (Data News), Gert Geens (Radio 1), Tanja Dierckx (Psychologies Magazine), Trees Verleyen (oud-docent journalistiek), Luc De Roy (VRT NWS), Thomas Blommaert (uitgeverij EPO), Lies Poignie (Academia Press), Willy Van Overschee (KVAB) en prof. Egbert Lox (KVAB)
Zij beoordeelden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.
Met de Vlaamse Scriptieprijs wil organisator Scriptie vzw sterke thesissen opsporen om ze vervolgens in de kijker te zetten bij het grote publiek. Alle deelnemende werken komen in de Vlaamse ScriptieBank terecht, een gratis online thesisbank die dagelijks door ruim 800 mensen wordt geraadpleegd. De genomineerden slepen elk 250 euro in de wacht, terwijl de uiteindelijke winnaar het tienvoud, 2.500 euro, wint.
Wie dit jaar met de gouden hersenen naar huis gaat, ontdek je op de online slotshow
We wensen alle geselecteerden veel succes!