Shortlist Vlaamse Scriptieprijs 2020

Persbericht

shortlist... en dit zijn ze: de vijf genomineerden voor de Vlaamse Scriptieprijs 2020.  De jury, met onder meer VRT-journalist Gert Geens, koos volgende kanshebbers uit de 508 inzendingen. Wie van hen de Vlaamse Scriptieprijs en de bijhorende geldsom van 2.500 euro wint, onthullen we op vrijdag 18 december tijdens de afsluitende online slotshow met Sven Pichal.

Ze onderzochten en schreven over minder pijn dankzij ons brein, zonnepanelen op zonnige dagen en over hoe we thuis kunnen sterven. Over de zorgwekkende droogte in Vlaanderen en over warmte uit de rivier.

Veel leesplezier!

 

felix buyckEvaluating the structural effects of High Frequency spinal cord stimulation over time in patients with Failed Back Surgery Syndrome: A voxel-based morphometric study.
(Journalistiek artikel: Lage Rugpijn: Ons brein als medicijn?)
Félix Buyck
Vrije Universiteit Brussel
Master in de Geneeskunde

Er bestaan vele honderden medicijnen en toch gaat maar liefst een kwart van de Belgen gebukt onder lage rugpijn. Ligt de echte oplossing in onze eigen hersenen? Félix Buyck onderzocht het effect van ruggenmergstimulatie op ons brein en de conclusies zijn opvallend...
 


daan buekenhoutStatistical downscaling for climate change impact analysis on drought
(Journalistiek artikel: Klimaatverandering in Vlaanderen: neerslag en het gebrek eraan)
Daan Buekenhout
KU Leuven
Master in de Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde (Civiele Techniek)

Daan Buekenhout analyseerde de impact van de klimaatverandering op de droogte in Vlaanderen én hij verwerkte bestaande data naar een lokale schaal, waardoor we de droogte in onze regio veel gerichter kunnen aanpakken. Geen overbodige luxe, want de situatie in Vlaanderen is intussen zorgwekkend ...
 


peggyVoorgoed thuis: hoe gezinnen versterken bij keuzes rond levenseinde

(Titel journalistiek artikel: De meeste Belgen sterven niet waar ze dit eigenlijk willen.)
Peggy Borremans
Odisee
Bachelor in de gezinswetenschappen

Meer mensen moeten de kans krijgen om te sterven op de plaats die ze verkiezen en daarvoor is er nood aan informatie en ondersteuning. Maar praten over het levenseinde blijft voor veel mensen een groot taboe. Daarom ontwikkelde Peggy Borremans een informatiemap die zorgverleners vrijblijvend kunnen overhandigen.
 


sebastiaan janModeling and Impact Analysis of Heat Extraction from Surface Water
(Journalistiek artikel: Moeten we nu écht het warm water uitvinden?)
Sebastian Baes & Jan Denayer
KU Leuven
Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica - optie intelligent mobility

Je huis verwarmen met water uit de rivier? Het klinkt bizar, maar het is mogelijk én vriendelijk voor het klimaat. Maar hoe zorg je ervoor dat de temperatuur van het water niet té sterk daalt? Sebastian Baes & Jan Denayer rekenden het uit en brachten het potentieel van rivierwater als warmtebron in kaart.
 


Nadia en DavyData-efficient reinforcement learning for low-voltage grid optimization using transfer learning
(Journalistiek artikel: Leert artificiële intelligentie ons om te gaan met groene energie?)
Nadia Wiesé & Davy Didden
KU Leuven
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: energie

Op zonnige namiddagen produceren zonnepanelen meer elektriciteit dan er op dat ogenblik plaatselijk verbruikt wordt. En dat brengt de normale werking van het net in gevaar. Nadia Wiesé en Davy Didden zochten de oplossing voor dit probleem in slimme batterijen en artificiële intelligentie.

 

Juryleden

Bij de bekendmaking van de shortlist treedt traditiegetrouw ook de jury uit de anonimiteit. Pieterjan Van Leemputten (Data News), Gert Geens (Radio 1), Tanja Dierckx (Psychologies Magazine), Trees Verleyen (oud-docent journalistiek), Luc De Roy (VRT NWS), Thomas Blommaert (uitgeverij EPO), Lies Poignie (Academia Press), Willy Van Overschee (KVAB) en prof. Egbert Lox (KVAB)

Zij beoordeelden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

250 of 2.500 euro 

Met de Vlaamse Scriptieprijs wil organisator Scriptie vzw sterke thesissen opsporen om ze vervolgens in de kijker te zetten bij het grote publiek. Alle deelnemende werken komen in de Vlaamse ScriptieBank terecht, een gratis online thesisbank die dagelijks door ruim 800 mensen wordt geraadpleegd. De genomineerden slepen elk 250 euro in de wacht, terwijl de uiteindelijke winnaar het tienvoud, 2.500 euro, wint. 

Uitreiking

Wie dit jaar met de gouden hersenen naar huis gaat, ontdek je op de online slotshow

We wensen alle geselecteerden veel succes!

Share this on: