Lien De Saegher (KU Leuven) wint de Klasseprijs 2020

Persbericht

Klasseprijs 2020

Lien De Saegher © foto's Kevin Faingnaert

Lien De Saegher (KU Leuven) is de winnares van de Klasseprijs 2020 voor onderwijsscripties. In haar bijzonder actuele masterproef pleit ze voor ruimte-educatie op school: “In de meeste leermethodes zie je vooral vrijstaande villa’s en dat is helaas geen realistische verwachting voor de toekomst.”

Scriptie vzw en Klasse reikten vandaag voor de 18de keer de Klasseprijs uit. Deze deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekroont een sterke onderwijsscriptie met een geldprijs van 1.000 euro.

Lien
Lien De Saegher studeerde stedenbouw en ruimtelijke planning en is dus geen klassieke Klasseprijswinnares. Toch heeft ze een hart voor onderwijs en bovendien was ze meteen overtuigd van het belang van ruimte-educatie in onze strijd voor meer open ruimte en minder ‘beton’. De Saegher: “Elke dag verdwijnen er in Vlaanderen 10 voetbalvelden aan open ruimte, Vlaanderen raakt elke dag meer en meer versnipperd. We zullen op een andere manier moeten nadenken over wonen en bouwen.”

Voor haar masterproef onderzocht ze in 14 leermethodes van de lagere school hoe wonen in Vlaanderen vandaag wordt gepresenteerd. Lien De Saegher zag veel stereotypering: “Als de leermethodes enkel klassieke woonsituaties afbeelden met vrijstaande woningen in landelijk gebied, bestaat de kans dat leerlingen dit als norm gaan aanzien en zich hier later aan gaan spiegelen”

Daarom ontwikkelde ze in het kader van haar scriptie kant-en-klaar materiaal en testte dat uit bij de doelgroep.

Toekomstgericht

De jury koos haar werk uit 76 inzendingen. Ondanks de stevige concurrentie, landde de Klasse-redactie op een unanieme beslissing. Juryvoorzitter Nele Beerens: “De Saegher slaagt er ook in een op het eerste gezicht ‘onsexy’ maar maatschappelijk zeer relevant thema op een heel verfrissende manier te brengen. Haar argumentatie is erg sterk opgebouwd. Ze verrast bovendien als niet-leraar met haar sterke analyse van de leermethodes én met haar kwalitatieve lesmateriaal.”

Herbekijk de onthulling van de Klasseprijs 2020

Uitreikingsweek

De Klasseprijs werd uitgereikt tijdens de online uitreikingsweek. Tijdens deze week onthulden we ook de namen van volgende winnaars:

Lees de winnende scriptie

Lees het juryverslag

Shortlist Klasseprijs 2020

Longlist Klasseprijs 2020

Lien in De Standaard

Lien op Bruggenbouwers op Radio 1

Lien op TV Oost