Babette Lamote (UGent) wint de Eosprijs 2020

Persbericht

Babette

© foto's Kevin Faingnaert

Babette Lamote (Universiteit Gent) is de winnares van de Eosprijs 2020 voor exact-wetenschappelijke scripties. In haar masterproef ontwikkelde ze een methode om bio-brandstof te maken uit landbouwafval. Daarmee verdient ze 1.000 euro en een artikel over haar onderzoek in Eos magazine.

BabetteDe Verenigde Staten planten duizenden hectares mais aan voor bio-ethanol, terwijl meer dan 1 op de tien Amerikanen honger lijdt - daar zit iets niet juist. Daarom ontwikkelde biochemicus Babette Lamote (Universiteit Gent) een methode om brandstof te maken van landbouwafval. Zo kunnen we de maïs zelf als voedselbron gebruiken en is er geen verspilling.

Toekomstgericht

De jury koos haar werk uit maar liefst 82 inzendingen. Haar masterproef is zeker geen evidente materie, Eos-redacteur Kim Verhaeghe (jury Eosprijs) roemt haar dan ook om het heldere journalistieke artikel dat ze schreef over haar onderzoek. Ook de thesis zelf kon bekoren: “Haar onderzoek is zowel toekomstgericht als duurzaam.”

Omdat de Eosprijs ook een prijs is voor wetenschapscommunicatie, kreeg het grote publiek ook inspraak. Deze score telt mee voor een kwart. Ook daar was Lamote favoriet: onder de vijf finalisten, haalde ze maar liefst de helft van de 1.700 stemmen.

Niet alle studenten houden ervan om een masterproef te schrijven, maar Babette Lamotte liet tijdens de online uitreiking weten dat ze het een zeer fijne ervaring vond: “Ik had het geluk dat ik een toffe labogroep terechtkwam, we hebben hard gewerkt maar ook veel gelachen. Ik kijk erop terug als een heel leuke tijd.”

De onthulling van de winnaar gebeurde tijdens de tweede dag van de online uitreikingsweek van de Vlaamse Scriptieprijs – via een Facebook Live event op dinsdagavond 15 december:

Uitreikingsweek

Tijdens deze uitreikingsweek onthulden we ook de namen van volgende winnaars:

 

Lees de winnende scriptie

Shortlist Eosprijs 2020

Reportage Focus-WTV

Infografiek op Eos website

Artikel in Eos magazine

Meer info de Eosprijs

Share this on: