Nadia Wiesé en Davy Didden (KU Leuven) winnen de Agoriaprijs 2020

Persbericht
Agoriaprijs 2020
© Kevin Faingnaert

Nadia Wiesé en Davy Didden (KU Leuven) zijn de winnaars van de Agoriaprijs 2020 voor beste technologische scriptie. In hun winnende masterproef maakte het duo gebruik van artificiële intelligentie en slimme batterijen om de spanning op het elektriciteitsnet te regelen. Samen winnen ze een prijs ter waarde van 1.500 euro.

 

nadia davyOp zonnige namiddagen produceren zonnepanelen meer elektriciteit dan er op dat ogenblik plaatselijk verbruikt wordt. Een te grote hoeveelheid lokaal geïnjecteerde energie kan leiden tot een spanning ver boven de gewoonlijke 230 volt, wat de normale werking van het net in gevaar brengt. 

Deze evolutie stelt de netbeheerder voor een uitdaging om de veilige werking te blijven garanderen. Ingenieurwetenschappers Nadia Wiesé en Davy Didden zochten de oplossing voor dit probleem in slimme batterijen en artificiële intelligentie. Ze ontwikkelden verschillende modellen waarmee ze in simulaties ruim 98% van de overspanningsproblemen wisten te verhelpen. 

De keuze van de jury was niet eenvoudig. Juryvoorzitter prof. em. Marc Van Overmeire (VUB) verklaart waarom de keuze uiteindelijk naar dit team ging: “Nadia Wiesé en Davy Didden onderzochten in hun masterproef een uiterst maatschappelijk relevant thema. Ze deden het op alle vlakken zeer goed: ze blonken niet alleen uit op technisch vlak, tijdens hun presentatie bleek ook dat ze hun masterproef ook commercieel konden brengen.” 

“Ze waren duidelijk goed op elkaar ingespeeld, enthousiast over hun werk en konden prima antwoorden op de vragen van de jury. Deze kwaliteiten zijn ook relevant bij de vermarkting van hun werk.”

Wat ze van plan zijn met hun geldprijs? Daar waren ze beiden duidelijk over: “Sparen voor de toekomst. Door corona is er momenteel weinig te beleven.”

Agoriaprijs

Via de Agoriaprijs bekronen technologiefederatie Agoria Vlaanderen en Scriptie vzw jaarlijks creatief-technologisch scriptie-onderzoek. De jury beoordeelde de 81 ingezonden scripties op nieuwswaarde, relevantie voor de technologische sector en marktpotentieel. 

De onthulling van de winnaars gebeurde tijdens de eerste dag van de online uitreikingsweek van de Vlaamse Scriptieprijs – via een Facebook Live event op maandagavond 14 december.

Publieksprijs

Agoria Vlaanderen reikte dit jaar ook voor de tweede keer een publieksprijs uit ter waarde van 250 euro. Deze publieksprijs ging dit jaar naar Rembrandt Perneel.

Herbekijk de onthulling

Video

Uitreikingsweek

De prijs werd uitgereikt tijdens de online uitreikingsweek. Tijdens deze week onthulden we ook de namen van volgende winnaars:

Lees de winnende scriptie van Davy en Nadia

Publieksprijs voor Rembrandt Perneel

Shortlist Agoriaprijs 2020

Longlist Agoriaprijs 2020

Nadia en Davy in de Gazet van Antwerpen

Share this on: