Stem nu voor de mtech+prijs 2021

Persbericht

mtechprijs

Hoe kunnen we energie opslaan in de zomer, om deze te gebruiken in de winter? Hoe vermijd je vervorming van tandwielen in een racewagen? Renoveren of herbouwen: wat is het beste voor het milieu? Dit zijn de 3 finalisten van de mtech+prijs 2021. Stem nu voor jouw favoriet!

In het kader van de mtech+prijs gaan SciMingo vzw en loopbaanfonds mtech+ op zoek naar de sterkste technologische inzendingen van de Vlaamse Scriptieprijs. Die zoektocht leidde naar de onderstaande drie finalisten. Bekijk nu de filmpjes en breng een stem uit voor jouw favoriet onderaan de pagina. De kandidaat met de meeste stemmen wint de publieksprijs van mtech+ en sleept zo 250 euro in de wacht. De winnaar maken we bekend op de uitreiking op dinsdagavond 21 december, volg mee via de livestreaming. De stemming voor de publieksprijs wordt afgesloten op maandag 20 december om 18u

Volg de uitreiking via livestream


Met zonne-energie je huis verwarmen? Het kan!

Robin Haesen & Louis Hermans
KU Leuven - master in de ingenieurswetenschappen: werktuigkunde

Energie opslaan in de zomer, om deze te gebruiken in de winter: het kan, bijvoorbeeld via een grote watertank of door de warmte op te slaan in de bodem. Dit heet thermische energieopslag of STES. Robin Haesen & Louis Hermans onderzochten in hun masterproef de mogelijkheden van zo'n STES.


Lees (meer over) de scriptie


Wat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen?

Judith Haanen & Anneleen Bollé
Universiteit Gent -ingenieurswetenschappen architectuur: architectuurontwerp en bouwtechniek

Bent u eigenaar van een woning die dringend aan vernieuwing toe is en wil u graag een steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan heeft u zich waarschijnlijk al afgevraagd hoe u uw woning zo efficiënt en duurzaam mogelijk kan aanpakken. Is het zinvol om te renoveren of is het interessanter om de woning af te breken en vervolgens opnieuw op te bouwen? Judith Haenen en Anneleen Bollé onderzochten het in hun masterproef.


Lees (meer over) de scriptie


Lasers, de underdog van de maakindustrie

Bart Tyskens & Ward Lenaerts
KU Leuven - Industriële wetenschappen: elektromechanica

Het harden van staal zorgt ervoor dat een machineonderdeel plaatselijk een verhoogde sterkte en slijtvastheid bereikt. Een nadeel hiervan is het feit dat het materiaal plaatselijk brozer wordt, er moet dus voorzichtig een optimale dikte van de geharde laag gekozen worden. Om tandwielen van een elektrische Formula Student racewagen te harden, ontwikkelden Bart Tyskens & Ward Lenaerts wiskundige modellen voor laserharden.

Lees (meer over) de scriptie