Dries Mariën wint de Klasseprijs 2021

Persbericht

klasseprijs

Dries Mariën (UGent) is de winnaar van de Klasseprijs 2021 voor onderwijsscripties. Voor zijn masterproef onderzocht hij de begeleiding van startende leraren. Uit zijn onderzoek komen een aantal belangrijke pijnpunten naar voren, zoals het ontbreken van begeleiding op de klasvloer zelf. “Een betere aanvangsbegeleiding is nochtans belangrijk om het huidige tekort aan leerkrachten op te vangen.”

SciMingo en Klasse reikten vandaag al voor de 19de keer de Klasseprijs uit. Deze deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekroont een sterke onderwijsscriptie met een geldprijs van 1.000 euro.

In Vlaanderen zien we dat een groot aantal startende leraren er in de eerste jaren alweer de brui aan geeft. Beginnende leraren hebben nood aan een kwaliteitsvolle ondersteuning en begeleiding, zogenaamde aanvangsbegeleiding, om die vroegtijdige uitval tegen te gaan.

Er blijven een aantal opvallende pijnpunten bij de aanvangsbegeleiding van leerkrachten

Sinds het schooljaar 2019-2020 ontvangen scholen extra middelen om zulke begeleiding te organiseren. Dries Mariën onderzocht in zijn winnende masterproef hoe die middelen worden ingezet en wat de leraren, onderzoekers en inspecteurs zelf vinden van de aanvangsbegeleiding.

Klasdeur blijft dicht
De Klasse-jury koos zijn werk uit 89 inzendingen. Juryvoorzitter Nele Beerens prees Dries Mariën voor zijn sterke en complete onderzoek, dat bovendien razend actueel is.

“De resultaten van zijn onderzoek mogen dan wel voorzichtig hoopvol zijn, toch blijven er een aantal opvallende pijnpunten. Wat ons bij Klasse vooral opviel, is dat de klasdeur nog te vaak gesloten blijft: startende leraren worden zelden op de klasvloer zelf begeleid en dat is jammer. Goede aanvangsbegeleiding is nochtans een van de vele sleutels om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken en gepassioneerde mensen in het onderwijs te houden.” Intussen startte Dries als doctoraatsstudent aan de UAntwerpen.

Overige prijzen
Tijdens de uitreiking in Corda Hasselt werden ook volgende vier prijzen uitgereikt:
De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2021, gaat naar Kamiel Debeuckelaere (KU Leuven). Hij ontwikkelde een innovatieve robotbloem voor bijenonderzoek.
De Eosprijs gaat naar Carl-Victor Deweer (UGent) voor zijn masterproef over hoe je ‘100 miljoen kilogram larven kan kweken op kippenmest’.
De mtech+prijs gaat naar Judith Haanen & Anneleen Bollé (UGent) met hun masterproef over ‘Wat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen?’
De Bachelorprijs gaat naar Angela Janssen (Hogeschool PXL) over ‘een bijzondere aanpak voor het reanimeren van COVID-19 patiënten’.

Lees de scriptie

Dit was de shortlist