Angela Janssen wint Bachelorprijs 2021

Persbericht

baprijs 2021

Tot 70% van de kunstmatig beademde COVID patiënten ligt op de buik. Wanneer deze patiënten gereanimeerd worden, verliezen dokters kostbare tijd, aangezien ze deze patiënten eerst moeten omdraaien. Kan dat anders? Spoedverpleegkundige Angela Janssen (PXL Hogeschool) onderzocht het in haar bachelorproef, en wint met haar scriptie de Bachelorprijs 2021.

Angela startte haar bachelorproef uit een persoonlijke ervaring: “Toen ik in 2020 voor het eerst geconfronteerd werd met een kritieke jonge COVID-patiënte in buikligging stelde ik mezelf de vraag 'Hoe reanimeer ik deze dame als zij een hartstilstand krijgt?'. Niemand kon mij hierop een antwoord bieden.”

Dat vormde de inspiratie voor het onderwerp van haar eindwerk. “Ik onderzocht of reanimeren in buikligging, in bepaalde gevallen, mogelijk is. Toen ik begon te merken dat de starthypothese correct was, wist ik dat mijn bachelorproef effectief een meerwaarde kan betekenen voor het werkveld.”

reanimatie

Het onderzoek was nochtans niet vanzelfsprekend. “Voor de pandemie was er weinig noodzaak aan onderzoek over dit onderwerp. Patiënten werden namelijk slechts zelden in buikligging verzorgd. Dit maakte het wel een uitdaging om geschikte literatuur te vinden.”

Vóór de pandemie was er weinig noodzaak aan onderzoek over dit onderwerp

Op basis van haar bevindingen, ontwikkelde ze onder meer een instructievideo waarin ze toont hoe je patiënten kan reanimeren terwijl ze nog op hun buik liggen.

In beweging
De jury koos het werk uit 117 bachelor-inzendingen. Angela overtuigde de jury met een helder artikel over een onderwerp dat zeker niet evident is. Haar bachelorproef is bovendien uiterst actueel en toont aan de medische wereld voortdurend in beweging is.

De Bachelorprijs is een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs ter bekroning van sterke professionele bachelorproeven die getuigen van een innovatief karakter, nieuwswaarde, journalistiek potentieel en een duidelijke inzetbaarheid in de praktijk.

Overige prijzen
Tijdens de uitreiking in Corda Hasselt werden ook volgende vier prijzen uitgereikt:
De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2021, gaat naar Kamiel Debeuckelaere (KU Leuven). Hij ontwikkelde een innovatieve robotbloem voor bijenonderzoek.
De Klasseprijs gaat naar Dries Mariën (UGent) voor zijn masterproef over de begeleiding van jonge leerkrachten.
De mtech+prijs gaat naar Judith Haanen & Anneleen Bollé (UGent) met hun masterproef over ‘Wat is het interessantst vanuit milieuoogpunt: renoveren of heropbouwen?’
De Eosprijs gaat naar Carl-Victor Deweer (UGent) voor zijn masterproef over larven kweken op kippenmest.

Lees de winnende bachelorproef

Dit was de shortlist