Op zoek naar de maagsonde

Artikel
Emma Coene en Frédéric Claerhoudt

Twee winnaars voor de prijs van één. Emma Coene en Frédéric Claerhoudt wonnen samen de Eosprijs 2022. Voor hun scriptie gingen ze tijdens de coronapandemie op zoek naar de maagsonde… met behulp van echografie!

Een patiënt die op de intensieve zorgen terechtkomt is vaak niet in staat om zelfstandig voldoende te eten. Daarom maken hulpverleners gebruik van een maagsonde: een slangetje dat via de neus of de keel ingebracht wordt om in de maag terecht te komen. Maar bij het plaatsen van de maagsonde ziet een verpleegkundige niet waar de sonde belandt. Een patiënt kan op de intensieve zorgen ook zijn ongemak niet uiten, waardoor het gokken blijft naar de juiste plaatsing. Hulpverleners doen dus beroep op röntgenfoto’s om zo plaatsing van het buisje na te kijken. Want als het fout zit, komt voedsel in de longen terecht.

EchografieRÖNTGEN VS. ECHOGRAFIE

Röntgenstralen zijn schadelijk. Zo kunnen hoge dosissen de kans op kanker licht verhogen. Bovendien kan het resultaat van de foto lang op zich laten wachten. Daarom onderzochten Coene en Claerhoudt in hun scriptie of het ook anders kon. Zij testten of ze de maagsonde konden opsporen met echografie. Want die technologie werkt niet met schadelijke stralen en is ook makkelijk ter beschikking van de hulpverleners op de intensieve zorgen.

EEN NIEUW PROTOCOL

Met behulp van echografie konden de twee studenten geneeskunde de maagsonde correct opsporen bij 35 patiënten. Bij 8 patiënten was er geen uitsluitsel en moest er toch nog een röntgenfoto gemaakt worden. “Echografie kan werken als aanvulling op de bestaande methoden. Het is dus beter om eerste sonde te bekijken op echografische beelden, en pas over te gaan naar röntgenfoto’s als het daar niet duidelijk op is. Zo zouden we de blootstelling aan schadelijke röntgenstralen kunnen beperken”, aldus Coene en Claerhoudt. Hun onderzoek kan op veel interesse rekenen vanuit de intensieve afdelingen van ziekenhuizen. Het duo stelde alvast een protocol op, dat in de praktijk gebruikt kan worden.

 


 

Emma Coene en Frédéric Claerhoudt maken hun master in de Geneeskunde af aan de UGent. Het duo won de Eosprijs 2022. Zij verschenen in Eos Wetenschap, KW en Knack.
Promotor: Prof. dr. Kirsten Colpaert

Lees hun volledige scriptie
 

Share this on: