Zeggen we binnenkort vaarwel aan het ‘loading’-icoon?

Artikel
Televisie Netflix

Dat video goed is voor meer dan 50% van het internetverkeer hoeft niet te verbazen. We scrollen constant door een lading video’s op TikTok en streamen naar hartenlust onze favoriete series op Netflix. Maar soms gebeurt het wel eens dat je video blijft haperen. Frustrerend, niet? Dat vond ook Arno Verstraete (Uhasselt). Daarom werkte hij aan een algoritme dat videostreaming optimaliseert.


We kijken video’s op een heleboel apparaten: je smartphone op de metro, je laptop op het werk, je TV thuis… Die apparaten ondersteunen niet alleen allemaal verschillende videoformaten en resoluties, maar vaak is ook de internetverbinding op al deze plaatsen verschillend. Zo is de kans groter dat een video op je smartphone op het instabiele 4G-netwerk plots zal haperen dan wanneer je dezelfde video thuis op je smart TV via wifi bekijkt.

FIRST WORLD PROBLEM

Om het haperen van je video zoveel mogelijk tegen te gaan, gebruiken streamingsdiensten technologie die je video in kleine stukjes van één of twee seconden kapt. Die segmenten worden dan één voor één gedownload en afgespeeld tijdens het streamen. Omdat elk apparaat een ander beeldformaat zal willen, bijvoorbeeld in hogere kwaliteit voor je TV dan voor je smartphone, zullen die segmenten dan ook apart downloadbaar zijn. Op basis van je apparaat en je huidige internetverbinding zal een algoritme dan beslissen welk segment het beste is. Daarom verspringt je video bij een slechte internetverbinding naar een lagere kwaliteit. Maar als het algoritme de verkeerde keuze maakt, zal het segment niet op tijd klaar zijn met downloaden en zal de video haperen.

COMMUNICATIE TUSSEN INTERNETLAGEN

Het internet bestaat uit lagen. Het algoritme dat beslist welk segment van je video zal afspelen werkt in zijn eigen laag, zonder enige informatie over wat er zich in de andere lagen afspeelt. Verstraete ontwikkelde een nieuw algoritme, dat wel zou kunnen opmaken wat er gebeurt in de laag over het netwerkniveau. Dat algoritme gebruikt die informatie om tijdens de download van een segment te controleren of de netwerkverbinding niet plots te traag is. Zo ja, dan breekt hij de download af om onmiddellijk een nieuw segment van lagere kwaliteit te downloaden. Daardoor zal je video veel minder haperen en kan je vrolijk doorswipen.


Arno Verstraete behaalde een master in de Informatica aan de Universiteit Hasselt. Arno Verstraete won de mtech+prijs 2022. Zijn scriptie verscheen ook in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws en Engineeringnet.
Promotor: Prof. Dr. Peter Quax

Lees zijn volledige scriptie