Shortlist EOS-prijs 2016 bekend!

Artikel
Thijs Van de Vyver

De shortlist van de EOS-prijs 2016 is een feit. Ook jij hebt een stem in wie de uiteindelijke winnaar wordt!

Via de Eos-prijs bekroont Eos, in samenwerking met Scriptie vzw, jaarlijks de beste scriptie in de harde wetenschappen. De Eos-jury nomineerde 5 finalisten uit de liefst 149 scripties die dit jaar werden ingestuurd. Het wordt een strijd tussen studenten van de UAntwerpen, de Uhasselt, de UGent en de KU Leuven.

Ook het publiek kan meebepalen wie de winnaar wordt door te stemmen via de poll op de website van Eos. Stemmen kan tot en met 7 december (de stemming is intussen dus afgerond). Het aantal stemmen telt voor een kwart mee in de totale beoordeling door de jury van Eos. De winnaar wordt bekendgemaakt op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op dinsdag 20 december in het Stadhuis van Brussel. De winnaar krijgt een iPhone en ziet een artikel over zijn of haar werk in Eos Magazine verschijnen.

Wie wint de EOS-prijs 2016? Dit zijn de genomineerden:

  • Zoë De Corte (master in de biologie, Universiteit Gent)
    Zoë De Corte bestudeerde de genen en uiterlijke kenmerken van verschillende soorten wolfspinnen die op de Galapagos leven, en bevestigde dat evolutie niet zo willekeurig en toevallig is als vaak wordt aangenomen.
    Lees meer "Evolutie, meer dan een loterij?"
  • Vincent Stevens (master in de biochemie en biotechnologie, Universiteit Antwerpen & Universiteit Hasselt) ontdekte dat op klimopbladeren uit een omgeving met veel luchtvervuiling veel bacteriën te vinden zijn die dieseluitlaatgassen afbreken. Door planten met deze bacteriën te gaan verrijken zou men 'groene luchtzuiveringsstations' kunnen creëren om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren.
    Lees meer "Planten en hun microben zuiveren de lucht"
  • Mary Glorieux (master in de biomedische wetenschappen, KU Leuven) bevestigde in haar onderzoek dat het mogelijk is om aan de hand van een MRI-scan prostaatkanker in beeld te brengen. Dit biedt een alternatief voor de huidige screening die via weefselbioptie, een pijnlijke ingreep waarbij men stukjes prostaat bij de patiënt weghaalt voor onderzoek, gebeurt.
    Lees meer "3D printing en MRI binden samen de strijd aan tegen prostaatkanker"
  • Tom Jonckers (master in de ingenieurswetenschappen, KU Leuven) ontwikkelde hoogperformante reksensoren, mechanische apparaten die trillingen van grote bouwwerken accuraat kunnen meten. Op basis van die metingen kan de structurele gezondheid van bouwwerken zoals bruggen en tunnels beter ingeschat worden.
    Lees meer "Bouwwerken geven geheimen prijs"
  • Margot De Graeve (master in de biomedische wetenschappen, Universiteit Antwerpen) identificeerde een biomerker die kan helpen om risicopatiënten voor baarmoederhalskanker op te sporen. Op lange termijn zou die gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van een diagnostische test voor baarmoederhalskanker, vergelijkbaar met een zwangerschapstest.
    Lees meer "Een zwangerschapstest" voor baarmoederhalskanker?