Shortlist NBN Sustainability Award 2023

Persbericht
Shortlist NBN Sustainability Award

Hoe beschermt de VS haar bevolking tegen PFOS-vervuiling? Kunnen we minerale wol hergebruiken als isolatiemateriaal? Hoe ziet een digitaal paspoort voor al onze kleding eruit? En kunnen bacteriën kelpbossen van hun ondergang redden?

Ontdek het antwoord op deze vragen rechtstreeks in de shortlist van de NBN Sustainability Award 2023. Wie van de vier genomineerden de prijs, goed voor 1.500 euro, in de wacht sleept, zal op 8 november bekendgemaakt worden.

Ontdek de kanshebbers

Adeline De Clercq
The war on PFOS: Hoe de Verenigde Staten van Amerika hun bevolking beschermen tegen PFOS

Adeline De Clercq
Universiteit Gent – Master of Laws in de rechten

In de jaren veertig slagen producenten erin om een ijzersterke stof te maken: PFOS. Geen water, vet of warmte kan deze stof kapotmaken. Ideaal om overal in te verwerken, niet? Tot men op een dag ontdekt dat deze stof misschien toch niet zo ideaal is als ze eerst leek: PFOS veroorzaakt voortplantingsproblemen, een verstoord immuunsysteem, gedragsveranderingen en kanker. Adeline De Clercq wou weten hoe de VS vandaag haar bevolking beschermt tegen PFOS-vervuiling. Want hoewel er een internationale regelgeving bestaat, blijkt dat de wetgeving in de VS veel vooruitstrevender is.

Lees het artikel


Gentiel Acar
Van oud naar goud: hergebruik van minerale wol isolatie voor een duurzame toekomst

Gentiel Acar
Universiteit Gent – Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur

Heb je jezelf al afgevraagd waar gebruikte isolatie naartoe gaat als gebouwen worden afgebroken? Hoewel er ieder jaar steeds meer isolatiematerialen vrijkomen bij sloopprojecten, lijken we er weinig mee te doen. Sterker nog, we verbruiken extra energie om het tot as te verbranden. Gentiel Acar vond het hoog tijd om hier iets aan te doen. Hij bekeek voor zijn masterproef hoe herbruikbaar minerale wol kan zijn als isolatiemateriaal, en pleit voor creativiteit bij het hergebruik van oude isolatie.

Lees het artikel


Casper Van Herzele
Nanto Secure: Het paspoort naar circulaire mode

Casper Van Herzele
Universiteit Gent – Industrieel Ingenieur: Industrieel Ontwerpen

Kan je je een wereld voorstellen waarin we kledij makkelijk hergebruiken, herstellen en recycleren? Op dit ogenblik wordt slechts 1 procent van materialen gerecycleerd in nieuwe kledij. Toch is 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot afkomstig van de kledingindustrie, wat meer is dan de uitstoot van internationale vluchten en zeescheepvaart samen. In recente wetsvoorstellen stelt de Europese Commissie dan ook voor om kledingstukken een unieke code te geven: een digitaal productpaspoort. Casper Van Herzele ontwikkelde hiervoor Nanto Secure. Een tag met digitale data die naadloos in kleding kan worden aangebracht.

Lees het artikel



Emma Gouwy
Kunnen bacteriën kelpbossen van hun ondergang redden?

Emma Gouwy
KU Leuven – Master of Biology

Kelpbossen, onderwaterbossen van bruine algen, beschermen onze kusten tegen de impact van stormen en dragen in grote mate bij aan de globale zuurstofproductie. Maar door de opwarming van de oceanen, en in het bijzonder door langdurige hittegolven en hevige stormen, verliezen ze hun stabiliteit in het ecosysteem en verdwijnen ze van de kustlijn. Emma Gouwy ging voor haar masterproef op zoek naar bacteriën die de gouden kelp populaties kunnen beschermen tegen hittegolven, om zo de stabiliteit van de oceanen te kunnen verbeteren.

Lees het artikel


Wil je op de hoogte blijven van het verdere verloop? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!

Inschrijven op nieuwsbrief