De geschiedenis van de wiskunde als didactische leerlijn

Eva
Van Breuseghem
  • Jeroen
    Baerts

Is wiskunde saai of boeiend? Deze vraag is VERLEDEN TIJD.

Joyce Sylvester zei ooit: “De muziek is de wiskunde voor het gevoel. De wiskunde is de muziek van de rede.”

Voor iedereen die nog niet tot rede is gekomen of voor wie dit citaat als muziek in de oren klinkt, is er nu een nieuwigheid in cyberspace.Een interactieve wiskundige website, boordevol weetjes, opdrachten en interessante verhalen.Het grootste deel van de website is gericht tot jongeren tussen 12 en 16 jaar.

Via een interactieve tijdlijn kan er door de geschiedenis van de wiskunde gewandeld worden.

De wiskunde wordt op deze manier herontdekt door verhalen van beroemde wiskundigen en tot de verbeelding sprekende volkeren.

Maya’s, Egyptenaren, Babyloniërs, Chinezen; ze komen allemaal aan bod.

En wie was nu eigenlijk die Pythagoras van de toch wel bekende “stelling van Pythagoras” ?

Dit en veel meer kom je te weten door even te surfen op de site.Ik hoor u al denken “Wat maakt deze site dan zo speciaal?”

Het internet is een door jongeren graag gebruikt medium. Met deze site, die op jongeren gericht is, willen we interesse en motivatie voor wiskunde opwekken. Het is dan ook geen gewone wiskundesite, maar een site waar de wiskunde benaderd wordt vanuit de geschiedenis.

De site is ook zeer bruikbaar voor leerkrachten wiskunde omdat de leerplannen en leerdoelen gelinkt zijn aan de verschillende onderdelen uit de site.Iedereen anders is uiteraard ook welkom op de site. Er zullen zeker en vast enkele weetjes op de site staan die je kunnen verbazen.

Wist u bijvoorbeeld dat kansrekening mede te danken is aan een gokverslaafde koning? Of dat de stelling van Pythagoras eigenlijk niet echt van Pythagoras is?

Misschien zie je wel het licht voor een wiskundig probleem dat je nooit begreep. Of kan de wiskunde, die je vroeger nooit boeide, je nu wel aanspreken door de benadering vanuit de geschiedenis.Zie je de moderne wiskunde even niet meer zitten? Ga terug in de tijd en ontdek “De geschiedenis van de wiskunde” op “www3.webhaus.be”.

 

Bibliografie

De gehele bibliografie is te vinden op www3.webhaus.be

Universiteit of Hogeschool
UC Leuven-Limburg
Thesis jaar
2008
Thema('s)
Kernwoorden