Chiara Pletinckx wint Bachelorprijs met onderzoek naar begeleiding van anderstalige gezinnen bij school- en studiekeuze

Persbericht
Bachelorprijs Chiara Pletinckx
Mirco Buyls

Chiara Pletinckx (Hogeschool Odisee) wint de Bachelorprijs 2024 met haar scriptie over de ondersteuning van anderstalige ouders bij de school- en studiekeuze van hun kinderen. Haar aanpak combineert inclusieve communicatie, maatwerk en creatieve tools en biedt zo een nieuw perspectief op hoe gezinnen beter begeleid en geïnformeerd kunnen worden bij de stap naar het secundair onderwijs.

SciMingo vzw reikte in samenwerking met de Vlaamse hogescholen op 19 december de Bachelorprijs uit in het Gentse Stadhuis. Deze deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekroont een professionele bachelorproef die, naast een duidelijke nieuwswaarde, ook blijk geeft van een innoverend karakter en een hoge toepasbaarheid in de praktijk. De jury koos gezinswetenschapper Chiara Pletinckx (25) als winnaar uit 84 inzendingen. Zij kreeg een geldprijs van 1.500 euro.

Begeleiding op maat

Voor gezinnen met een andere thuistaal is de stap naar het secundair onderwijs dikwijls een uitdaging. Zo missen ze bijvoorbeeld vaak belangrijke informatie in algemene infosessies. Om dit probleem aan te pakken, werkte Pletinckx samen met Huis van het Kind Hasselt en de dienst Flankerend Onderwijsbeleid van Stad Hasselt aan een proefproject dat huisbezoeken inzette om anderstalige gezinnen op maat te begeleiden.

“Tijdens huisbezoeken konden we inspelen op de specifieke noden van elk gezin”, vertelt Pletinckx. “Het persoonlijke contact maakte echt een verschil.” Ook scholen zagen de impact: “Gezinnen waren na het project beter geïnformeerd dan gemiddeld”, vertelt een Hasseltse schooldirectrice.

Spelenderwijs kiezen

Toegankelijke informatie was een belangrijk aandachtspunt in het project. Flyers en brochures werden daarom geoptimaliseerd met pictogrammen, schema’s en QR-codes. Op de Onderwijsbeurs in Hasselt zorgde Pletinckx voor visuele hulpmiddelen zoals grondplannen met symbolen om de beurs toegankelijker en inclusiever te maken.

Een opvallend element was het schoolkeuzespel dat ouders en kinderen helpt hun prioriteiten te ontdekken door ze spelenderwijs in gesprek te laten gaan. “Tijdens de huisbezoeken merkte ik op dat ouder(s) en kind niet altijd op dezelfde lijn zitten op vlak van schoolkeuze", zegt Pletinckx. “Ik ontwikkelde dit spel zodat zij elkaars belangen op een speelse manier leren kennen.” Stellingen die aan bod komen in het spel gaan bijvoorbeeld over de afstand tot de school, of vrienden daar ook gaan en of de gewenste studierichting er te volgen is. “Zo wordt het maken van een schoolkeuze minder zwaar.”

Elk kind heeft recht op een geïnformeerde schoolkeuze. Door ons onderwijs inclusiever te maken, zorgen we dat anderstalige gezinnen zich gehoord en geholpen voelen.

Chiara Pletinckx (Hogeschool Odisee), winnaar Bachelorprijs 2024

Een praktisch draaiboek

De succesvolle aanpak vertaalde ze naar een draaiboek waarmee scholen, lokale besturen en vrijwilligers aan de slag kunnen. Pletinckx hoopt dat haar aanpak in heel Vlaanderen wordt toegepast. “Elk kind heeft recht op een geïnformeerde schoolkeuze”, zegt ze. “Door ons onderwijs inclusiever te maken, zorgen we dat anderstalige gezinnen zich gehoord en geholpen voelen.” Haar werk biedt een inspirerend voorbeeld voor andere steden en gemeenten en zet een belangrijke stap richting een inclusiever onderwijssysteem.

Een terechte winnaar

“Chiara combineert helder taalgebruik met een stevige wetenschappelijke basis en een 360-graden aanpak voor inclusieve ondersteuning”, zegt juryvoorzitter Heleen Vander Beken (VRT). “Haar project speelt in op een maatschappelijk vraagstuk: hoe kunnen we (anderstalige) ouders beter betrekken bij het onderwijs van hun kinderen? Waar beleidsmakers vaak top-down maatregelen treffen, biedt dit initiatief een frisse, bottom-up tegenwind.”

Overige prijzen

Tijdens de uitreiking in het Gentse Stadhuis werden ook de hoofdprijs en andere deelprijzen van de wedstrijd uitgereikt. Andere laureaten waren:

  • Warre Demuynck, die de Vlaamse Scriptieprijs en Eosprijs voor exact-wetenschappelijke scripties won met zijn onderzoek naar het tropisch regenwoud in het Congobekken.
  • Hanne Vermeire, die de Klasseprijs in de wacht sleepte met haar onderzoek naar cyberpesten in het secundair onderwijs.
  • Sofie Lenders, bekroond met de mtech+prijs voor haar werk over ultrasnelle mobiele communicatie via gevouwen golfgeleiders.
  • Eerder dit jaar won Elisa Kooy de NBN Sustainability Award voor haar onderzoek naar hydrochar, een duurzaam product uit marien bioafval.

Lees hier haar scriptie