De jury van Klasse bekroont met de Klasseprijs de beste scriptie rond onderwijs. Wie zijn de kanshebbers de Klasseprijs 2023?
Hoe kunnen we drones makkelijker op zee laten landen? Wat als een kind niet wil eten? Hoe maken we endometriose meer bespreekbaar bij jongeren? Moeten we de navelstreng later doorknippen bij de geboorte? En hoe zit het met het contract tussen het OCMW en leefloongerechtigden?
Dat is de vraagstelling achter de vijf bachelorproeven die de shortlist van de Bachelorprijs 2023 haalden. Met die prijs willen SciMingo vzw en de Vlaamse hogescholen vijf scripties met een innovatief thema en een inzetbaar product in de kijker zetten. Wie van hen de prijs in ontvangst mag nemen weten we op 19 december 2023 bij de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs.
Bram Dupré
Thomas More Hogeschool – Bachelor in de Elektromechanica
Dankzij drones worden zowel opsporings- en reddingsmissies, inspecties aan offshore windmolenparken als het permanent monitoren van zonneparken niet alleen goedkoper, maar ook veiliger. Toch gooit de levensduur van de batterij roet in het eten. Opstijgen vanaf de kustlijn is niet efficiënt en vaak zelfs onmogelijk. Daarom moeten drones vanaf een schip kunnen opstijgen en landen, maar dat landen kan wel eens moeilijk zijn op zee. Bram Dupré ontwierp hiervoor het 'Experimenteel Stewart Platform'. Dit platform heeft de mogelijkheid om op de bewegingen van het schip te anticiperen en deze te compenseren. Zo kunnen drones veilig op zee landen.
Anneke Erkelens
Hogeschool Odisee – Bachelor in de Gezinswetenschappen
"Ze zullen wel eten als ze honger hebben." Maar wat als kinderen dat niet doen? Eetproblemen bij jonge kinderen zijn in Vlaanderen nog vrij onbekend, waardoor ouders niet op veel plaatsen terechtkunnen voor hulp. Anneke Erkelens bracht voor haar scriptie het probleem in kaart en werkte een zorgpad uit waarmee zorgverleners aan de slag kunnen gaan. Verder ontwikkelde ze een brochure om ouders te sensibiliseren voor het probleem en richtte ze met 'Eetmee' haar eigen multidisciplinaire praktijk op, om jonge kinderen met eetproblemen bij te staan. De mythe dat kinderen wel zullen eten als ze honger hebben, wil ze daarmee graag de wereld uithelpen.
Britt Emanuel
Arteveldehogeschool Gent – Bachelor in de Grafische en Digitale Media
1 op 10 vrouwen lijdt aan endometriose, een chronische ziekte die lijkt op sterke menstruatiepijn. De ziekte kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid. Toch heeft slechts 1 op 5 van de Belgen van endometriose gehoord. Sterker nog, een heleboel vrouwen weten niet dat ze de ziekte hebben. Britt Emanuel werkte een grafische sensibiliseringscampagne uit om de problematiek onder de aandacht te brengen van jongeren in de middelbare school. Hiervoor maakte ze in samenwerking met vzw behindendo het educatief spel "The End(o) Game".
Sarah Vanden Bremt
Erasmushogeschool Brussel – Bachelor in de Vroedkunde
Als bij een moeilijke geboorte een pasgeborene gereanimeerd moet worden, knipt men de navelstreng meestal onmiddellijk door. Zo kan de baby snel naar een andere plek worden gebracht voor beademing. Sarah Vanden Bremt onderzocht of het geen voordelen biedt om net in die (precaire) situatie de navelstreng als bijkomende zuurstoftoevoer intact te houden.
Rianne Hermans
Karel de Grote-Hogeschool – Bachelor in het Sociaal Werk
Het GPMI is een contract met het OCMW waarin staat aan welke voorwaarden je moet voldoen om je leefloon te behouden. Rianne Hermans kaart meerdere problemen aan binnen het huidige systeem. Zo zijn leefloners onder andere vaak onvoldoende geïnformeerd over het contract. Het GPMI laat ook weinig ruimte voor mensen die niet kunnen werken door langdurige ziekte. Daarom pleit Hermans voor actie om het GPMI als begeleidingsinstrument op maat te verbeteren.
Wil je op de hoogte blijven van het verdere verloop? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!
Inschrijven op nieuwsbrief