Van 122 bachelor- en BanaBa-studenten tot slechts 10 kanshebbers op de Bachelorprijs. Ontdek de genomineerden!
Hoe kunnen levensverhalen de overgang naar het woonzorgcentrum vergemakkelijken? Op welke manier kan de hulpvraag van ouders beter geïntegreerd worden in hulpverlening? En hoe kunnen gezinnen met een andere moedertaal beter ondersteund worden bij de school- en studiekeuze van hun kinderen?
Ontdek het antwoord op deze vragen in de shortlist van de Bachelorprijs 2024. Met deze prijs bekronen SciMingo vzw en de Vlaamse hogescholen professionele bachelorproeven die getuigen van een innovatief karakter en duidelijke inzetbaarheid in de praktijk. Wie van de drie genomineerden de prijs, goed voor 1.500 euro, uiteindelijk in de wacht sleept, zal op donderdag 19 december bekendgemaakt worden tijdens de uitreiking in het stadhuis van Gent.
Hogeschool Odisee - Bachelor in de Gezinswetenschappen
Yanou Beyers onderzocht hoe de overgang van thuis naar het woonzorgcentrum voor ouderen kan worden vergemakkelijkt en ontwikkelde het 'Levensverhalenproject'. Dit initiatief helpt ouderen hun identiteit en verbondenheid te herontdekken door persoonlijke levensverhalen te delen, zowel via gesprekken als met hulpmiddelen zoals een levensreisatlas en levensreiswijzers. Het project vergemakkelijkt niet alleen de aanpassing aan de nieuwe omgeving, maar versterkt ook de band tussen bewoners, familie en zorgverleners, wat bijdraagt aan meer gepersonaliseerde en warme zorg.
Erasmushogeschool Brussel - Bachelor na Bachelor Zorgmanagement
Het onderzoek van Koen Bellemans toonde aan dat hulpvragen van ouders vaak niet worden geïntegreerd in de hulpverlening, terwijl zowel ouders als zorgverleners dit wel belangrijk vinden. Om ouders te helpen hun hulpvraag concreet te verwoorden, ontwikkelde hij binnen het revalidatieziekenhuis Inkendaal sets van meer dan 40 pictogrammen. Deze pictogrammen dragen niet alleen bij aan gerichtere en effectievere zorgverlening, maar kunnen ook in andere revalidatie- of onderwijscontexten worden ingezet.
Hogeschool Odisee - Bachelor in de Gezinswetenschappen
In haar onderzoek ontwikkelde Chiara Pletinckx een project om gezinnen met een andere moedertaal in Hasselt beter te ondersteunen bij de school- en studiekeuze van hun kinderen naar het secundair onderwijs. De inzichten die ze tijdens huisbezoeken opdeed, leidden tot een draaiboek en een schoolkeuzespel, die inclusie bevorderen en gezinnen helpen geïnformeerde keuzes te maken. Ze hoopt dat dit materiaal in heel Vlaanderen kan ingezet worden om gezinnen te ondersteunen in het school- en studiekeuzeproces.
Wil je op de hoogte blijven van het verdere verloop van de wedstrijd? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!
Inschrijven op nieuwsbrief