Warre Demuynck (UGent) wint de Vlaamse Scriptieprijs 2024 met zijn scriptie over het Afrikaans regenwoud in het Congobekken.
Warres thesis focuste op het Afrikaanse regenwoud in het Congobekken. Terwijl dit bos het op één na grootste ter wereld is, is er toch nog niet veel onderzoek naar gedaan. Dus onderzocht Warre de bladeren van verschillende boomsoorten in dit regenwoud en vond dat ze tot 27% meer CO₂ uit de lucht opnemen dan die in de Amazone. Zijn onderzoek benadrukt de unieke eigenschappen van regenwouden en het belang van deze verschillen voor nauwkeurigere klimaatvoorspellingen.
Warre werd de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs én Eosprijs 2024.
Nina onderzocht in haar thesis hoe Zuid-Soedanese vluchtelingen in Noord-Oeganda de relaties tussen grenzen, identiteit en verbondenheid ervaren. Ze ontdekte dat grenzen meer zijn dan fysieke lijnen: ze omvatten ook taal, cultuur en identiteit. Uit haar onderzoek bleek ook dat veel vluchtelingen zich verbonden voelen met zowel hun geboorteland als hun gastland, en dat ze veerkrachtige, meervoudige identiteiten ontwikkelen.
Door de groeiende consumptie van vis en schaaldieren neemt ook het mariene afval toe, zoals visgraten, huiden en ingewanden. Dit afval veroorzaakt geurhinder, trekt ongedierte aan en is moeilijk te verwerken. Elisa zag hier een gemiste kans in en onderzocht in haar thesis hoe ze van dit afval hydrochar kan maken, een product dat gebruikt kan worden als bodemverbeteraar, filter voor afvalwater en in energieopslag.
Elisa werd de winnaar van de NBN Sustainability Award 2024, onze deelprijs voor duurzame scripties.
Elise en Imka onderzochten in hun thesis of het hergebruik van bouwmaterialen kan bijdragen aan betaalbare en duurzame woningen. Ze ontdekten dat hergebruik duurzaam is, maar dat betaalbaarheid nog een uitdaging blijft en pleiten voor beleidsmaatregelen en technologische innovaties om hergebruik in de bouw écht duurzaam én betaalbaar te maken.
Björn onderzocht in zijn thesis hoe bodemdiversiteit het leven in de bodem beïnvloedt. Via 240 miniatuur-bodemecosystemen in bloempotten ontdekte hij dat diverse bodems het best functioneren: ze zorgen voor betere plantengroei én een vlottere stikstofdoorstroming. Zijn onderzoek benadrukt hoe belangrijk gezonde, diverse bodems zijn – voor de natuur, onze voedselvoorziening en het klimaat.
Schrijf jij jouw scriptie in het academiejaar 2024-2025? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte wanneer we de Vlaamse Scriptieprijs 2025 lanceren!