Hellen Tielemans, winnaar Vlaamse Scriptieprijs 2022, aan het woord

Interview

Hellen in klapplaatje
Wie wint de Vlaamse Scriptieprijs 2022? Die vraag stond centraal in onze “Wie-is-het?” campagne in 2022. Het antwoord: Hellen Tielemans (Thomas More Hogeschool). Zij won de hoofdprijs met haar bachelorproef en genoot van heel wat persaandacht.

Hellen deed zoals vele studenten mee met de wedstrijd op aandringen van haar promotor. Zelf had ze niet verwacht te winnen. “De kans is klein en er zijn zoveel goeie scripties”. Wat is het geheime recept en wat maakt dat jouw scriptie de voorkeur van de jury krijgt? Maanden later is Hellen er zelf ook nog niet aan uit.

TIME IS (T)ISSUE

In haar scriptie deed Hellen een beangstigende vaststelling: het gaat vaak fout in de communicatie tussen ambulances in het ziekenhuis. Het eerste uur na een ongeval wordt “het gouden uur” genoemd, want als hulpverleners je in dat uur te hulp schieten is je kans op overleven het grootst. Toch loopt de communicatie in dat uur niet optimaal. Zo kan je aankomen bij een ziekenhuis zonder dat ze hierop voorbereid zijn. Als alles dan nog doorgegeven moet worden gaan er kostbare seconden verloren. Hellen hield het in haar bachelorproef niet enkel op het benoemen van het probleem. Ze bedacht ook een oplossing: een applicatie waarmee ambulanciers in enkele tikken cruciale info automatisch kunnen doorgeven aan het ziekenhuis.

Ondertussen zijn we al een paar maanden verder. Wat heeft het winnen van de Scriptieprijs voor jou betekend?

Heel veel. De zichtbaarheid van mijn project in de pers opende veel deuren voor mij. Tot op de dag van vandaag word ik nog gecontacteerd voor interviews. Maar bijvoorbeeld ook ziekenhuizen nemen contact op omdat ze graag willen weten hoe en wanneer we van start kunnen gaan met de applicatie. Ik ben recent zelfs in gesprek kunnen gaan met iemand bij de overheid, dus hopelijk krijgt mijn scriptie daar ook gevolg. Ik mag nu trouwens ook gastcolleges geven aan de hogeschool om andere studenten te begeleiden in hun bachelorproef. De nasleep van de winst is dus echt veel meer dan ik had verwacht. Ik had nooit gestaan waar ik nu stond als ik niet had meegedaan met de Vlaamse Scriptieprijs – daar ben ik zeker van.

Als je gastcolleges geeft ben je zo te horen perfect geplaatst om studenten thesistips te geven.

Ik zeg tegen de studenten altijd: “Control+S en cloudopslag zijn je beste vrienden!”. En niet voor niks. Toen ik aan mijn scriptie werkte is halverwege het jaar mijn computer gecrasht en was ik alles kwijt. Gelukkig had ik online ergens een versie van mijn paper, maar al mijn literatuur stond gewoon op mijn computer. Ik heb heel mijn zoekstrategie en al mijn afbeeldingen opnieuw moeten maken… Daar is echt dubbelzoveel werk in gegaan. Leer dus uit mijn fouten: Sla. Alles. Online. Op! Je denkt altijd “dat gebeurt niet bij mij”, maar het kan!

Eigenlijk een beetje zoals het winnen van de wedstrijd. Met welke verwachtingen deed jij mee?

Ik deed mee op aandringen van mijn promotor. Hij wist dat ik iemand was die er altijd volledig voor gaat en raadde me dan ook aan om mee te doen aan de Scriptieprijs. Ik vind een extra uitdaging ook altijd leuk. Toch twijfelde ik nog even toen ik mijn scriptie en mijn artikel moest indienen. Het was een drukke periode en ik had ondertussen ook een hoge score gekregen, dus ik was bang dat ik met een slecht gevoel zou achterblijven als er daarna niks mee gebeurde. Eigenlijk onterecht, want je mag ook gewoon trots zijn om je werk te delen. Mijn promotor heeft me toch een laatste push gegeven en ik diende dus mijn scriptie in. Gelukkig maar! (lacht)

Heb je advies voor toekomstige afstudeerders?

Doe mee aan de wedstrijd, écht. Ik kan het enkel aanraden. Je weet niet hoeveel dat teweeg kan brengen! Naast het opstarten van mijn eigen zaak voor het ontwikkelen van de applicatie, heb ik ondertussen ook beslist om verder te studeren. En als ik mijn master afmaak, dan doe ik uiteraard ook weer mee aan de Vlaamse Scriptieprijs.


Hellen Tielemans behaalde een professionele bachelor in de verpleegkunde aan de Thomas More Hogeschool. Haar scriptie verscheen ook in het VRT journaal, VRT NWS, Radio 2, De Standaard, ROB-tv, RTV, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en Metro.
Promotor: Dirk Volckaerts


Lees haar volledige scriptie