Waarom je moet meedoen aan de Vlaamse Scriptieprijs

Interview
Thibaut Duthois interactief voorlezen
© Simon Bequoye - Iedereen Leest - Thibaut Duthois met 'Overhaald'

 

Waarom deelnemen aan de Vlaamse Scriptieprijs? Wie kan die vraag beter beantwoorden dan Thibaut Duthois? Hij nam niet één, maar twee keer deel aan de wedstrijd én viel twee keer in de prijzen.

Thibaut Duthois nam een eerste maal deel in 2019. Hij won toen samen met studiegenoten Nikolaas Mergan en Robbe Pessemier de Klasseprijs met hun bachelorproef over literatuur voor anderstalige tieners. In 2022 besloot Thibaut besloot opnieuw deel te nemen aan de wedstrijd met zijn masterproef en haalde ook deze keer het podium.

 

Thibaut, je won in 2019 de Klasseprijs. Hoe was die ervaring?

Het was echt fantastisch. Door de winst hebben we een boek uitgegeven en kwamen we met heel veel mensen die onze passie deelden in contact. We zitten dankzij de wedstrijd ook alle drie de dag van vandaag nog steeds in die wereld. Nikolaas is OKAN-leerkracht geworden en ik doctoreer momenteel aan de Universiteit Gent. Zonder de Klasseprijs denk ik niet dat ik in verder onderzoek zou zijn gerold.
 

Naar Milaan
Thibaut, Nikolaas en Robbe gingen naar Milaan met hun reischeque.

Wat deden jullie met de reischeque die jullie toen wonnen?

We hebben onze reis heel lang moeten uitstellen door COVID, maar afgelopen zomer hebben we er eindelijk gebruik van kunnen maken. We zijn met z’n drieën naar Milaan geweest.
 

Met de winst van de Klasseprijs op zak ging je verder studeren. Na je masterproef dacht je… “ik doe nog eens mee!”

Jazeker. Toen we ons inschreven in 2019 waren we echt niet zo hard overtuigd dat we super baanbrekend onderzoek hadden gedaan… en toch! Dus met m’n masterproef dacht ik opnieuw: “Wie niet waagt, niet wint.” Alweer onverwacht, maar het toont wel aan dat onderzoek naar anderstalige nieuwkomers baanbrekend blijft en ook echt nodig is omdat daar zo weinig onderzoek naar gebeurt.
 

Twee onafhankelijke jury’s vonden jouw werk de moeite. Doet dat je nadenken over de mogelijkheden en het belang van wetenschapscommunicatie?

Absoluut. Goede communicatie wordt heel vaak vergeten. Nu ik in de klassieke academische wereld zit om te doctoreren zie ik dat er echt veel te weinig gebeurt met zeer interessant onderzoek waar mensen soms vier jaar aan werken. Terwijl wij met een bachelorproef of masterproef waar maar een jaartje werk in zit soms veel meer betekend hebben voor het werkveld, enkel en alleen omdat dat onderzoek naar buiten werd gebracht. Die Scriptieprijs-filmpjes, de persartikels die verschenen… die doen wel wat. Die communicatie is dan ook iets wat ik echt wil meenemen nu ik doctoreer. Want het is pas wanneer onderzoek gecommuniceerd wordt dat het ook leerkrachten en scholen bereikt en dat het ook echt iets kan veranderen in de samenleving.

 


 

Thibaut Duthois behaalde een master in de pedagogische wetenschappen aan de UGent. Zijn scriptie verscheen ook in Metro.
Promotor: Prof. Dr. Hilde Van Keer


Lees zijn volledige scriptie

Share this on: