Wie van deze vijf wint de EOS-prijs 2018?

Artikel

De genomineerden voor de EOS-prijs 2018 zijn bekend.

Logo eosVia de prijs bekronen het populairwetenschappelijke maandblad EOS en Scriptie vzw jaarlijks de beste scriptie in de harde wetenschappen. De EOS-jury nomineerde 5 finalisten uit ruim 128 inzendingen en riep ook het publiek op om via een poll mee te bepalen wie de winnaar wordt. Stemmen kon tot en met 5 decemberHet aantal stemmen telt voor een kwart mee in de totale beoordeling door de jury.

Wie de winnaar wordt, maakt EOS-hoofdredacteur Raf Scheers bekend op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op woensdagavond 19 december in het Iers College in Leuven. De winnaar krijgt een cheque van 1.000 euro en ziet een artikel over zijn of haar werk in EOS Magazine verschijnen.

Wie wint de EOS-prijs 2018? Dit zijn de genomineerden:

  • Sarah Vanbesien (Master in de Bio-ingenieurswetenschappen: milieutechnologie- Universiteit Gent)
    In haar scriptie ontwikkelde Sarah Vanbesien met behulp van machine learning een algoritme dat de juiste bijensoort met de juiste planten matcht. Hierdoor kan dat complexe 'sociale netwerk' van bijen en planten veel efficiënter in kaart worden gebracht dan via arbeidsintensief veldwerk. 
    Lees meer  "Wiskunde en bestuiving: de juiste bloem voor iedere bij
     
  • Erik Pelicaen (Master of Architectural Engineering - Vrije Universiteit Brussel)
    Pelicaen liet zich in zijn masterproef architectuur inspireren door de natuur. Bij zgn. biomimetica ga je de werking van een organisme doorgronden om dit vervolgens na te bootsen en om te zetten naar technologie. Door de krokus (de bloem) als uitgangspunt te nemen, werkte Pelicaen aan het ontwerp van een dynamische zonwering die aangedreven wordt zonder elektriciteit.  
    Lees meer "De natuur als bakermat voor architectuur"
     
  • Willem Vereycken (Master in de Chemie - KU Leuven)
    Vereycken werkte in zijn scriptie aan een veelbelovende methode om gallium en indium, twee economisch erg belangrijke grondstoffen, uit gebruikte LED-verlichting te recycleren. Door ionische vloeistoffen te gebruiken slaagde hij erin om enkel de metalen op te lossen in oude LEDs en de plastic componenten onveranderd achter te laten. Via zgn. solventextractie wist hij vervolgens die twee verschillende metalen uit die ionische vloeistof te winnen.
    Lees meer "Innovatieve oplosmiddelen voor de recyclage van LEDs"
     
  • Hannah Pinson (Master in Physics and Astronomy & Computer Science – Vrije Universiteit Brussel)
    In haar scriptie(s) slaagde Pinson erin om communicatiepatronen in een complex netwerk van menselijke neuronen in kaart te brengen. Die analyse draagt bij tot een beter begrip van de menselijke hersenen en intelligentie, maar ze helpt ook de inzichten in artificiële neurale netwerken – een veelgebruikte techniek in de artificiële intelligentie – verder uit te breiden.
    Lees meer "De verborgen muziek in het drummen van neuronen"
     
  • Lisanne Terrie (Master in de Biomedische wetenschappen – KU Leuven).
    Terrie werkte in haar thesis een de kweek van 'artificiële' spieren in het lab. Met behulp van spierstamcellen slaagde ze erin om in het lab een klein spierbundeltje van ongeveer 2 centimeter lang en 1 mm dik te kweken. Opmerkelijk is dat het daarbij ook lukte om een kweekspier te maken met daarin een beginnend bloedvatennetwerk. 
    Lees meer "Kweekspieren uit het lab: toekomstmuziek of realiteit?

 

 

Lees ook

Share this on: