Stem voor de mtech+prijs 2024!

Persbericht
Shortlist mtech+

Biedt RNA-lokalisatie de oplossing voor ziekten als kanker en alzheimer? Hoe kunnen verfspatten helpen om virtuele omgevingen levensecht te maken? En hebben we het geheim voor ultrasnelle mobiele communicatie ontrafeld?

Ontdek het antwoord op deze vragen in de shortlist van de mtech+prijs 2024. Met deze prijs bekronen SciMingo vzw en mtech+ de sterkste technologische scripties binnen de Vlaamse Scriptieprijs.

De finalisten maken niet alleen kans op de prijs ter waarde van 1.500 euro, maar ook de publieksprijs van 500 euro. Tot en met 19 december, 18u kan jij via deze poll stemmen voor jouw favoriete inzending en zo bepalen welke genomineerde de publieksprijs in de wacht sleept. Hieronder kan je alvast video's vinden waarin elke finalist zijn/haar onderzoek in slechts enkele minuten uitlegt. Op donderdag 19 december worden de winnaars van de mtech+prijs en publieksprijs bekendgemaakt tijdens de plechtige uitreiking in het stadhuis van Gent.

Stem hier op je favoriet

Wie zijn de finalisten?

RNA: De Onontdekte Routekaart van je Cellen

Nynke Tilkema

KU Leuven - Master of Science in Bioinformatics
Stel je voor dat je een kaart hebt die niet alleen de straten toont, maar ook elke beweging van auto's, bussen en voetgangers. Zo werkt RNA in onze cellen: het functioneert als de “auto” die de genetische code van DNA naar de eiwitfabrieken brengt, en volgt daarbij specifieke routes, afhankelijk van de locatie ervan in de cel. Deze locatie bepaalt bovendien ook de functie van de cel. In haar thesis ontwikkelde Nynke Tilkema een computermodel waarmee we op grote schaal kunnen bepalen waar RNA zich bevindt en hoe veranderingen in die locatie het celgedrag beïnvloeden. Dit maakt het mogelijk om RNA-lokalisatie automatisch te analyseren, wat essentieel is in het begrijpen van ziektes zoals kanker en alzheimer, waarbij RNA vaak op de verkeerde plek terechtkomt.

Lees het artikel

Levensechte foto’s genereren met verfspatten

Bert Ramlot

Universiteit Gent - Master of Science in de ingenieurswetenschappen: computerwetenschappen

Een virtueel museumbezoek is tegenwoordig al mogelijk, maar om het echt levensecht te maken, onderzocht Bert Ramlot hoe de techniek 'Gaussian splatting' hierbij kan helpen. Deze techniek creëert 3D-omgevingen uit een beperkte set echte foto's, waarbij "verfspatten" samen gedetailleerde beelden vormen. Het resultaat is een digitale 3D-omgeving waarin we vrij kunnen rondkijken, ideaal voor toepassingen in games of virtuele rondleidingen. Ramlot ontwikkelde een nieuw algoritme dat door de meest relevante "verfspatten" te behouden, kleurvariaties slim te representeren en voorspelbaarheid te benutten, zorgt voor snelle beeldgeneratie en kleinere bestandsgroottes, zonder in te boeten op kwaliteit of detail.

Lees het artikel

Ultrasnelle mobiele communicatie met gevouwen golfgeleiders

Sofie Lenders

Universiteit Gent - Master of Science in Electrical Engineering

Operaties op afstand, ofwel telechirurgie, zijn inmiddels geen utopie meer. Om deze echter veilig en zonder vertraging uit te voeren, is snellere en nauwkeurigere communicatie noodzakelijk – en dat kan dankzij 6G. Deze technologie vereist kleinere antennes die dichter bij elkaar komen te staan, wat de verbindingslijnen, de ‘golfgeleiders’, ook dichter bij elkaar brengt en extra miniaturisatie vraagt. In haar thesis onderzocht Sofie Lenders hoe ze deze golfgeleiders compacter kan maken door ze te ‘vouwen’. Met succes, want niet alleen slaagde ze erin deze te fabriceren, ze toonde ook aan dat gevouwen golfgeleiders het mogelijk maken om betrouwbare hoogfrequente antennesystemen te realiseren.

Lees het artikel

Stem hier op jouw favoriete inzending

Wil je op de hoogte blijven van het verdere verloop van de wedstrijd? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!
Inschrijven op nieuwsbrief