De shortlist van de vijf strafste onderwijsscripties is bekend. Ontdek de finalisten voor de Klasseprijs 2024!
Hoe ervaren vluchtelingen de complexe relaties tussen grenzen, identiteit en verbondenheid? Hoe belangrijk is bodemdiversiteit? Kunnen we afvalresten van vis en schaaldieren omvormen tot een nuttig product, zoals bodemverbeteraar? Is het Congobekken en niet het Amazonewoud ons grootste wapen in de strijd tegen klimaatverandering? En is duurzaam en betaalbaar wonen dan toch geen sprookje?
Ontdek het antwoord op deze vragen in de shortlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2024. Met deze wedstrijd wil SciMingo vzw boeiende scripties redden van hun droevige lot om in een digitaal zwart gat te verdwijnen. Tijdens deze editie ontving de organisatie maar liefst 396 inzendingen.
Wie van de vijf finalisten met de hoofdprijs van 2.500 euro en de felbegeerde trofee naar huis gaat, maken we op donderdag 19 december bekend tijdens de prijsuitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs in het stadhuis van Gent.
KU Leuven - Master of Science in International Politics
In haar thesis onderzocht Nina Soudan hoe Zuid-Soedanese vluchtelingen in Noord-Oeganda de complexe relaties tussen grenzen, identiteit en verbondenheid ervaren. Tijdens veldwerk in de vluchtelingenkampen van de West-Nijlregio ontdekte ze dat grenzen meer zijn dan fysieke scheidingslijnen: ze omvatten ook taal, cultuur en identiteit. Ondanks de zware last van trauma en ontheemding blijken veel vluchtelingen zich verbonden te voelen met zowel hun geboorteland als hun gastland, en ontwikkelen ze veerkrachtige, meervoudige identiteiten. Haar onderzoek werpt een nieuw licht op de dynamische en veelzijdige aard van grenzen en draagt bij aan een dieper begrip van migratie en menselijke verbondenheid.
Universiteit Antwerpen - Master Biology: Biodiversity, Conservation and Restoration
Een sociale bodem is een efficiënte bodem, concludeert Björn Hendrickx in zijn thesisonderzoek. Hij creëerde 240 miniatuur-bodemecosystemen in bloempotten om het effect van bodemdiversiteit op het bodemleven te onderzoeken. De studie toont aan dat de meest diverse bodems het efficiëntst functioneren, wat niet alleen leidt tot betere plantengroei, maar ook de doorstroming van stikstof in de bodem verbetert. Hendrickx’ onderzoek benadrukt het cruciale belang van gezonde, diverse bodems voor zowel de natuur als onze voedselvoorziening én klimaatverandering, en onderstreept de noodzaak om biodiversiteit in bodems te behouden.
Universiteit Gent - Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: milieutechnologie
Naarmate de wereldwijde consumptie van vis en schaaldieren toeneemt, groeit ook de hoeveelheid marien afval, zoals visgraten, huiden en ingewanden. Dit afval veroorzaakt niet alleen geurhinder en trekt ongedierte aan, maar is ook moeilijk te verwerken. Elisa Kooy zag hierin een gemiste kans en onderzocht in haar thesis een manier om dit afval om te zetten in een waardevol product. Ze ontwikkelde hydrochar, een tussenproduct met potentiële toepassingen als bodemverbeteraar, filter voor afvalwater en in energieopslag.
Universiteit Gent - Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: bos- en natuurbeheer
Het Congobekken, het op één na grootste tropische regenwoud ter wereld, zou wel eens een grotere bijdrage kunnen leveren aan CO₂-opslag dan het Amazonewoud. Dit ontdekte Warre Demuynck in zijn thesisonderzoek. Hij bestudeerde de bladeren van verschillende boomsoorten uit het Afrikaanse regenwoud en stelde vast dat deze tot wel 27% meer CO₂ uit de lucht opnemen dan die in de Amazone. Het onderzoek benadrukt de unieke eigenschappen van regenwouden en onderstreept het belang van het inbrengen van deze verschillen in vegetatiemodellen voor nauwkeurigere klimaatvoorspellingen.
Universiteit Gent - Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur (architectuurontwerp en bouwtechniek)
Kan het hergebruik van bouwmaterialen bijdragen aan betaalbare en duurzame woningen? Deze vraag stond centraal in het onderzoek van Imka Laeremans en Elise Masschelein. Hun analyse laat zien dat hergebruik duurzaam kan zijn, maar dat betaalbaarheid een uitdaging blijft. Intacte materialen, zoals houten balken en wandtegels, hebben – in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton en snelbouwsteen – een hoge marktwaarde en zijn gemakkelijk herbruikbaar, waardoor ze economisch voordelig zijn. Laeremans en Masschelein pleiten voor beleidsmaatregelen en technologische innovatie om hergebruik in de bouw écht duurzaam en betaalbaar te maken.
De jury van de Vlaamse Scriptieprijs beoordeelde de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit. Dit jaar bestond deze jury uit:
Wil je op de hoogte blijven van het verdere verloop van de wedstrijd?