Klasseprijs 2019 gaat naar Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier

Persbericht

Literatuurhandboek helpt anderstalige jongeren met verhalen op hun maat

Thibaut en coDe Klasseprijs 2019 gaat naar Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier (Arteveldehogeschool Gent). De Klasseprijs is een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs en bekroont sterke onderwijsgerelateerde scripties. De beslissing van de jury was unaniem: “Hun ambitieuze bachelorproef doorprikt de mythe dat anderstalige en laagtaalvaardige jongeren niet te motiveren zijn om te lezen.”

Anderstalige jongeren die Nederlands willen lezen, zijn niet geïnteresseerd in kinderachtige boeken over prinsessen en robots. Thibaut, Nikolaas en Robbe verzamelden daarom interessante teksten op hun maat. 

Ze werkten hiervoor samen met bekende auteurs, waaronder Herman Brusselmans en Fikry El Azzouzi. Na maanden werk kwamen ze tot een volwaardig literatuurhandboek dat ze ‘Overhaald’ doopten. Het drietal studeerde voor leraar in het Secundair Onderwijs aan de Arteveldehogeschool in Gent. 

De jury, bestaande uit redactieleden van onderwijsplatform Klasse, prees onder meer hun intensieve veldonderzoek in OKAN- en bso-scholen: “Uit dat onderzoek bleek dat de leerlingen in hun testpubliek dankzij hun literatuurhandboek effectief meer gemotiveerd zijn om te lezen in het Nederlands.”

“De scriptie van Duthois, Mergan en Pessemier getuigt van een grote dosis lef, zelfsturing, ondernemingszin, een brede blik én oog voor kwaliteit. Dat ze erin slaagden grote namen te strikken als Herman Brusselmans en Bart Koubaa en samen te werken met en partners als kunstencentrum Vooruit en uitgeverij Wablieft, is opmerkelijk.”

De drie plannen om Overhaald uit te geven, een ambitie die Klasse steunt: “Wij duimen mee voor een verderzetting van dit project met méér verhalen, publicatie via een uitgever en verspreiding in het Vlaams onderwijs.”

De jury koos hun werk uit 78 inzendingen. Duthois, Mergan en Pessemier winnen een reischeque van 1.000 euro en redactionele aandacht via de Klasse-kanalen. 

Andere prijzen

Verder vielen ook Jarne Pollie (Vlaamse Scriptieprijs), Sarah De Witte & Lisa Depraetere (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek), Nick Staut (Agoriaprijs voor technologisch onderzoek), Stefaan Jacobs & Timon Vankeirsbilck (Eosprijs) in de prijzen.

Lees de scriptie

 

klasseprijs

reischeque

op de receptie

 

LEES MEER

Share this on: