We spraken met een paar BV's over hun scriptie

BV's. Ze zijn net als wij! Tenminste voor zover ze ook een bachelor- of masterproef moeten schrijven als ze in het hoger onderwijs studeren. We spraken doorheen de jaren met enkelen van hen over hun scriptie.

Clara Cleymans

Clara Cleymans (2018)

Je kent haar misschien van politieserie De Ridder waarin ze haar acteerprestaties al bewees, of anders via haar broer Jelle Cleymans. Maar wist je ook dat Clara Cleymans een diploma filosofie op zak heeft? De weg naar een scriptie was voor Clara niet evident. Ze werkte haar thesis dan ook pas later af. Zo zat ze bij de uiteindelijke verdediging van haar masterproef met haar baby'tje in de gang.

Haar thesistip: "Bij mij was het probleem dat die scriptie maar niet van de grond kwam. Dat frustreerde mij enorm. De man van mijn mama zei dan: ‘Clara 't is heel simpel, je moet er geen spel van maken, je moet dat gewoon doen.’ Die raad heeft mij wel geholpen. Het was eigenlijk zo simpel als dat: niet te veel nadenken, gewoon beginnen."

Lees het interview

Philippe Muyters

Philippe Muyters (2017)

In 2017 interviewden we toenmalig Vlaams Minister van Innovatie, Philippe Muyters. Hij studeerde Kwantitatieve Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Zijn thesis fungeerde als vertrekpunt voor de wetgeving rond pensioensparen, wat toen - ten tijde van typemachines en Tipp-Ex voor foutjes - nog niet bestond.

Zijn thesistip: "Het zou zonde zijn van de moeite om niets met je thesis te doen, want je werkt uiteindelijk toch een heel jaar intensief aan. Dat is ook mijn advies: doe er iets mee. Wie weet kan de maatschappij of de economie er iets mee doen."

Lees het interview

Ik ben in het weekend dat ik mijn thesis moest indienen bevallen, waardoor mijn man mijn thesis is gaan binnenbrengen. Bij mijn verdediging zat ik met mijn baby'tje in de gang.

Clara Cleymans
Peter Verlinden

Peter Verlinden (2016)

Peter Verlinden ken je vooral als journalist die gespecialiseerd is in Centraal-Afrika. Maar hij heeft wel meer talenten. Verlinden is immers ook auteur, spreker, docent en zelfs reisbegeleider. Een veelzijdigheid die je ook in zijn studieloopbaan terugvindt. Wij spraken met de hem over zijn studies en de thesissen die hij afwerkte.

Zijn thesistip: "Die thesis, dat is toch het summum van de universitaire opleiding. Mijn geluk als promotor kan niet op wanneer ik zie dat een student erin slaagt die kennis van al die jaren universiteit te synthetiseren –niet kopiëren maar gebruiken- en daarbij z’n eigen, nieuw onderzoek weet op te zetten en uit te voeren."

Lees het interview

Ben Roelants

Ben Roelants (2016)

Met het VRT-programma Vlaanderen Vakantieland reisde Ben Roelants de wereld rond. Maar zijn jongensdroom was om op een dag in Hollywoord de nieuwe Star Wars-trilogie in te blikken. Hij koos dan ook voor een studie communicatiewetenschappen aan de VUB en schreef zijn scriptie binnen zijn keuzevak Filmtheorie. Het onderwerp? De films van de gebroeders Coen.

Zijn thesistip: "Zorg dat je voor een goede promotor kiest en ga erbij te raad. Mijn onderzoeksaanpak leende ik van zijn promotor die met een soortgelijke studie over David Cronenberg had gedoctoreerd."

Lees het interview

Mijn thesis heeft eigenlijk voor mijn eerste job gezorgd en zo ben ik altijd van het ene in het andere gerold, zonder ooit te moeten solliciteren.

Philippe Muyters
Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert (2015)

In "Iedereen Beroemd” verraste dichteres Maud Vanhauwaert toevallige passanten met haar poëtische bedenkingen. Ze volgde de opleiding Woordkunst aan het Conservatorium in Antwerpen in combinatie met studies Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen... al twijfelde ze er even over om Fysica in Namen te studeren.

Haar thesistip: "Probeer een opdracht zodanig naar je hand zetten dat het je eigen project wordt. Dat heb ik met mijn scriptie gedaan, zodat het niet iets werd waarvan ik het gevoel had dat het iets van de universiteit was dat ik moest afgeven. Ik beschouw het als mijn eigen project waar ik nog steeds mee verder kan."

Lees het interview

Fatma Taspinar

Fatma Taspinar (2015)

In 2014 was Fatma Taspinar te gast bij De Slimste Mens Ter Wereld. Toen medespeler Gert Verhulst grapte dat hij zijn wagen uit vrees voor Fatma’s Turkse supporters bedekt had geparkeerd, repliceerde ze gevat “die is al lang gepikt.” Een mopje dat nauw aanleunt bij het onderwerp van haar scriptie: de criminaliteitsberichtgeving over allochtonen in de media.

Haar thesistip: “‘Taal heeft macht’, zo luidt de openingszin van mijn thesis en daar schuilt, vind ik, een goede tip in. Het zal allicht nooit gezegd worden door een promotor, maar ik ben ervan overtuigd dat een vlot geschreven scriptie voor extra punten zorgt. Al is het maar omdat zo’n werk met meer plezier en openheid wordt gelezen. Taal heeft invloed, hou daar rekening mee.”

Lees het interview

Wat je ook doet, maak je thesis af. Al is het maar voor jezelf. Probeer daar een proces van te maken waar je heel veel uit leert. Beschouw het als een “volwassenwordingsproces".

Fatma Taspinar

Maarten Vangramberen (2014)

Maarten Vangramberen

Vandaag ken je Maarten Vangramberen als sportanker bij de VRT. Maar het begon allemaal met een intense interesse in fysiologie en vele jaren meegaan naar het Sportkot (de L.O.-campus van de KU Leuven) met zijn vader. Vangramberen ging dan ook voor een licentiaat Lichamelijke Opvoeding dat hij in 2000 afwerkte aan de KU Leuven.

Zijn thesistip: "Ik geef mijn studenten journalistiek steeds het volgende thesisadvies: a) zorg dat je scriptie goed is en b) zorg dat je het op tijd af hebt zodat je op vakantie kan gaan. Maar steek er ook niet té veel tijd in. Op een redactie wordt niemand binnengehaald omdat hij of zij een 18 op 20 haalt voor zijn scriptie. Praktijkervaring en assertiviteit, daar draait het in de journalistiek om. Maak ook daar werk van!"

Lees het interview

Ihsane Chioua Lekhli

Ihsane Chioua Lekhli (2014)

Toen we haar in 2014 interviewden zetelde Ihsane nog als co-presentatrice van De Zevende Dag. Een opmerkelijke aanstelling, want tot dan werkte ze enkel achter de schermen als redactrice bij o.a. Volt. Maar dat ze tot heel wat in staat was, bewees ze reeds bij haar afstuderen. In 2007 won ze de Klasseprijs met haar scriptie “Meertaligheid en intertalige interferenties bij migrantenjongeren”.

Haar thesistip: "Laat je werk grondig nalezen door iemand met een goed taalgevoel! Ik liet mijn werk door een aantal mensen nalezen en dan blijkt dat er zoveel dingen zijn waar je zelf over leest doordat die jou zo logisch lijken."

Lees het interview

IK DACHT BIJ MEZELF “IK GA TOCH GENE WORDEN DIE JAREN GAAT BLIJVEN SUKKELEN OM DIE THESIS AF TE WERKEN”.

Bart Schols
Bart Schols

Bart Schols (2013)

Voor zijn scriptie binnen zijn studie in de Psychologie aan de KU Leuven voerde Bart Schols (licht saddistische) experimenten uit in het middelbaar onderwijs. "De reacties waren soms zeer heftig. We kregen er zelfs spullen naar het hoofd gegooid!" Zelfs vandaag grijpt hij vaak nog terug naar zijn studies om, als de situatie zich daartoe leent, een sociaal-psychologsiche insteek te hanteren.

Zijn thesistip: "Mijn belangrijkste advies is “Doe wat je graag doet, wat je interesseert”. Ik zag mensen die besloten om een literatuurstudie te gaan doen omdat ze –zo vermoed ik- geloofden dat dit minder werk zou zijn, of dat zo’n studie duidelijker omlijnd was. Ik geloof eerder dat als je gaat werken op iets dat je interesseert, het veel makkelijker is om je daarin vast te bijten en dat tot een goed einde te brengen."

Lees het interview

Robin Janssens

Robin Janssens (2013)

De scriptie van Robin Janssens dateert uit de tijd dat de VRT nog de BRTN heette, Club Brugge nog met regelmaat kampioen speelde en studenten nog talloze bibliotheken moesten afschuimen voor hun literatuurstudie. Voor ons wou Robin nog wel even in z’n geheugen graven om het verhaal achter zijn “levenswerk” te vertellen.

Zijn thesistip: "Durf je echt vast te bijten in je thesis. Je thesis, da's je levenswerk - toch op het moment dat je ermee bezig bent."

Lees het interview

IK VOND PLOTS MIJN PROMOTOR NIET MEER. DIE BLEEK, ZONDER MIJ DAT TE ZEGGEN, OP VAKANTIE TE ZIJN VERTROKKEN, UITGEREKEND IN DE FINALE FASE WAARIN JE TOCH WEL WAT FEEDBACK KAN GEBRUIKEN.

Sara Van Boxstael
Frederik De Swaef

Frederik De Swaef (2013)

Nu is hij hoofdredacteur van de Gazet van Antwerpen, maar toen wij hem interviewden stond hij nog bekend als "de jongste hoofdredacteur van België". Het was dan ook in de sterren geschreven dat Frederik De Swaef ooit aan de slag zou gaan bij Story. Zijn fascinatie voor Bekende Vlamingen haalde uiteindelijk ook het onderwerp van zijn thesis. Als student politieke wetenschappen aan de UGent deed hij een onderzoek naar BV’s die opkwamen bij de lokale verkiezingen in 2006.

Zijn thesistip: "Om een scriptie op papier te zetten, werkt maar één ding: de deadline inschatten. Je legt de deadline voor jezelf best wat vroeger dan de officiële deadline, want het is echt geen overbodige luxe om het werk te laten nalezen op schrijf- en tipfouten."

Lees het interview

Sara Van Boxstael

Sara Van Boxstael (2013)

De eerste BV die we ooit interviewden was Sara Van Boxstael, toen nog presentatrice van De Ochtend op Radio 1. Vandaag werkt ze als eindredacteur van Pano. Wij vroegen haar uit over haar eindwerk, waar ze, het dient gezegd, geen al te goede herinneringen aan koesterde.

Haar thesistip: "Je moet echt voor iets kiezen wat je heel erg interesseert. Zo wordt het ook een heel ‘natuurlijk’ proces: je gaat dingen opzoeken vanuit die interesse, omdat je altijd meer wil vernemen. Zo wordt het een fijn proces en misschien is dat proces belangrijker dan het resultaat. Maar daarvoor moet je een onderwerp kiezen dat je heel nieuwsgierig maakt."

Lees het interview